Politiken stod i fokus på gymnasiet

Politiken stod i fokus på Westerlundska gymnasiet på måndagen. Många av treorna får rösta för första gången i höst och nu hade de chansen att höra vad partierna står för.

Olle Dahlberg, Inez Yttermark, Alice Lindberg och Felizia Lenell hjälps åt alla fylla i enkäten med politiska frågor. Politik är inget som de själva tycker sig ha koll på.

Olle Dahlberg, Inez Yttermark, Alice Lindberg och Felizia Lenell hjälps åt alla fylla i enkäten med politiska frågor. Politik är inget som de själva tycker sig ha koll på.

Foto: Anette Östlund

Enköping2022-03-28 16:00

– Ett jättebra initiativ som verkligen behövs, vi har inte så bra koll. Det lilla man vet om politik är inget att skryta med, sa några elever som EP talade med i vimlet.

Utanför kafeterian fanns nästan alla ungdomsförbund representerade vid varsitt bord. Hit kunde intresserade elever komma för att få veta mer om den politik som partierna står för.

Cecilia Bergström och Elin Björkman från Moderata ungdomsförbundet i Uppsala län berättar att de fått en del konkreta frågor.

– Bensinskatterna och Nato-frågan har folk velat prata om, säger de.

De som inte ville gå fram och prata med partirepresentanterna kunde lyssna när partierna använde sina fem minuter var för att presentera sin politik, uppflugna på den bänk som man valt att kalla Speakers corner. 

Elever som lyssnat uppmärksamt kunde sedan svara på en enkät med åtta politiska frågor, framtagna av eleverna som läser ledarskapskursen. Här fanns frågor som: Är Moderaterna positiva till marknadsekonomi, vad är Centerpartiet för slags parti eller vilka är Liberalernas viktigaste ämnen?

En bit bort, i skolans aula, pågick en 90 minuter lång debatt mellan partierna, som representerades av kommunala och regionala politiker.

Elever som läser samhällskunskap satt bänkade och förde anteckningar. De hade själva fått önska ämnena och det som mestadels diskuterades under dagens första debatt, när EP var på plats, var energipolitik och brott och straff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!