Polisen jobbar mot drogerna på sociala medier

Områdespolisen berättar att Snapchat är ett av flera ställen på nätet där ungdomar köper droger. Men polisen är också närvarande och gör insatser på sociala medier.

Enköpings ungdomar är några korta steg från att ha droger i sin hand.

Enköpings ungdomar är några korta steg från att ha droger i sin hand.

Foto: Polisens förundersökning

Enköping2023-01-03 18:00

Bara några timmar efter att EP skapat ett konto för att försöka få kontakt med en knarklangare fick EP.s reporter napp. Något som inte överraskar Enköpingspolisen. Områdespolisen Robin Granander berättar att många ungdomar i Enköping har tillgång till narkotika på några korta steg.

– Ungdomar idag, generellt sätt, har tre steg från att ha droger i sin hand. Det är så pass nära idag. Sociala medier är ju då ett sätt för dem att få tag på något snabbt och effektivt. Det är blandat mellan kontakter och sociala medier, säger han.

Arbetet som områdespolis kretsar till stor del kring arbete med ungdomar. Den största delen av de ungdomar som köper droger och alkohol går på gymnasiet. Det förekommer på högstadiet också, men inte i samma utsträckning, enligt Granander.

Polisen försöker vara närvarande och informera Enköpings högstadie- och gymnasieelever om vad bruk av narkotika kan innebära i förlängningen för individen.

– Vi försöker vara på skolorna och prata med ungdomarna och bygga relationer. Vi försöker ge vår bild av vad vi ser och upplever, ungdomarna ser inte alltid hela grejen. De ser bara hela grejen som något där man kan bli lite flummig och få något rus, men det kan ju föranleda till ett djupare missbruk i förlängningen. Man försöker informera om det och vara på plats. Sen självklart att arbeta förebyggande genom samtal och vara på plats, men det är ingen lätt nöt, säger Robin Granander.

När Robin och hans kollegor besöker skolor och pratar med ungdomar brukar många av eleverna vittna om att det är relativt enkelt att få tag på alkohol och narkotika. 

– Det är ju bara något steg bort. Vi brukar fråga eleverna hur pass troligt det är att de kan skaffa någon form av drog på kort tid. Vi brukar lägga till att det inte är för att peka ut någon enskild person utan bara generellt. Då brukar många räcka upp händerna.

Hur polisen arbetar för att få bukt med försäljningen på sociala medier vill inte Granander gå in på. Men polisen finns i miljön där säljarna opererar.

– Likt dig finns vi absolut på sociala medier. Det gör vi, och vi arbetar mot det. Men jag vill inte gå in närmare på det mer än att vi finns där. Det säger vi till ungdomarna också. Öron och ögon finns överallt. Många tror ju att man är säker på Snapchat, men det är man inte, säger Robin Granander, områdespolis i Enköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!