Efter två årgångar med studenter som har fått fira med coronarestriktioner är det som vanligt i Enköping igen.
För polisens del är studenttåget med efterföljande kortege med studentflak de stora uppgifterna att bevaka under fredagen. Studenterna brukar börja firandet tidigt med champagnefrukostar, men dessa sammankomster (som i regel äger rum i privata hem) blir sällan någon polissak.
Områdespolis Richard Hedström påpekar dock att det är förbjudet att dricka alkohol på gator och torg i Enköpings centrum med omnejd.
– Vi kommer att jobba aktivt med att förverka den alkohol som vi ser, berättar han.
Studenttåget avgår från Westerlundska gymnasiet klockan 12. Till polisens jobb ingår att stänga av gator från trafik längs med studenternas färdväg till Skolparken. Även under flakkortegen stängs gator av. Det kommer med andra ord att bli besvärligt att ta sig fram med bil genom centrum.
– Om det inte är ett absolut måste vill vi uppmana folk att avstå från att ta bilen till centrala Enköping mellan klockan 12 och 14 på fredagen, säger Richard Hedström.
Efter tåget blir det kortege med studentflak mellan klockan 13 och 14. Det kommer att åka 12-13 ekipage fyllda med studenter på en slinga genom centrum.
Skrindorna och flaken kommer att kontrolleras inför kortegen för att se till att säkerheten är tillräcklig. Varje ekipage ska till exempel ha en flakvärd, med ansvar för säkerheten på flaket och för att det finns kommunikation mellan flak och förare under hela färden.
Polisen kommer även att kontrollera så att det inte finns alkohol på flaken/skrindorna.
– Vi tycker inte att vi har haft så stora problem med alkohol på flaken i Enköping. Nu kollar vi i varje fall så att det inte står massor med alkohol på flaken, förklarar Richard Hedström.
– Vi är där för att se till att det är säkert och att ingen skadar sig. Det viktigaste för mig är att se till att det inte blir några skador, säger han.
Ett önskemål, från både polis och Enköpings kommun, är att studenter och andra som firar undviker att skjuta med konfettikanoner på kommunens mark. Det är nedskräpning och konfettibitarna är väldigt svåra att städa upp för kommunen.
– Vi hoppas också att studenterna tänker på att det blir en morgondag. Man vill väl inte avsluta sin skolgång med ett brott eller att råka ut för en olycka, säger Richard Hedström.