Polis glömde kvar sitt automatvapen och ryckte ut

En polis glömde kvar ett automatvapen obevakat inne på polisstationen i Enköping. Nu riskerar polisen en disciplinpåföljd.


Polis med förstärkningsvapen ( MP5 ) under Malmöfestivalen i augusti 2024.

Polis med förstärkningsvapen ( MP5 ) under Malmöfestivalen i augusti 2024.

Foto: Johan Nilsson / TT

Enköping2024-09-26 13:45

Polisen har berättat att han under ett arbetspass en lördag i augusti kvitterade ut sin MP5, ett förstärkningsvapen, som han alltid brukar ha i bilen. Den här gången frångick han sin normala rutin, att gå direkt till bilen för att låsa in vapnet.

I stället gick polisen in till avrapporteringsrummet på stationen för att se hur det gick för hans kollega. Polisen ställde då ner väskan med vapnet vid sina fötter när han satte sig ner för att göra en del arbete.

Medan de två poliserna satt i rummet fick de ett nytt uppdrag, att kontrollera en bil som buskörde i Enköpings centrum. De ryckte ut med bilen, men polisen hade glömt kvar väskan med vapnet inne på stationen.

Strax efter att poliserna hade lämnat polishuset fick de ett samtal från en kollega, som berättade att det stod en väska med MP5 i avrapporteringsrummet. Polisen som glömt kvar vapnet förstod vad han gjort och bad kollegan att bevaka vapnet tills han var tillbaka.

Enligt polisen har vapnet varit obevakat i fem till tio minuter inne i polishuset.

Särskilda åklagarkammaren har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot polisen för tjänstefel. Det fanns ingen "anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats".

Nu har Polismyndigheten Region mitt beslutat att överlämna ärendet till personalansvarsnämnden. Region mitt tycker att påföljden kan stanna vid en varning ifall nämnden kommer fram till slutsatsen att polisen har varit oaktsam.

Polisen själv har uppgett att han är medveten om att han gjort fel och att han lärt sig av händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!