12-årige Murhaf Hamid i Glimåkra tjänade över en halv miljon kronor på att sälja majblommor förra året. Plus dricks. Aldrig tidigare hade någon lyckats sälja för över fem miljoner kronor och han syntes flitigt i media.
– Barn vi varit ute och träffat i år har alla en "jag ska sälja mer än vad han gjorde"-mentalitet som vi tycker är helt underbar. Han syntes mycket i media och har inspirerat. Och vi ser att intresset i år för att sälja majblommor har ökat väldigt mycket. Till det dubbla faktiskt, säger Fredrik Thelander, insamlingsansvarig nationellt på Majblomman.
I Enköping sålde förra året 27 grupper och 368 enskilda barn majblommor för 600 000 kronor.
– Pengar som går tillbaka till barn i just Enköping, säger Fredrik Thelander.
Möjligheten till att köpa på nätet och få hemskickat eller välja digitala majblommor gör att säljarna når ut till fler. Säljarna får behålla tio procent av vad de säljer och en grupp ytterligare tio procent.
– Webbshop ligger i tiden, men samtidigt är det fortfarande många som gärna vill handla majblomman fysisk av skoleleverna, säger Sören Karlsson, ordförande i Majblomman Enköping.
Årets majblomma är en symbol för arbetet mot barnfattigdom. I dag lever ett av tio barn i Sverige i ekonomisk utsatthet. För att belysa statistiken, är det i år en ny sorts majblomma där ett av de tio bladen saknas. I Enköping visar siffrorna att nära nio procent lever i barnfattigdom.
– Vi får se om någon slår Murhafs rekord i år, säger Fredrik Thelander glatt.