Dramatik när populära podden spelade in tv-avsnitt i Enköping

Populära Krigshistoriepodden blir tv-serie. Och ett dramatiskt avsnitt spelas in i Enköping.

Per Wallin och Mattis Bergwall från Krigshistoriepodden besökte Enköping för sin kommande Tv-serie.

Per Wallin och Mattis Bergwall från Krigshistoriepodden besökte Enköping för sin kommande Tv-serie.

Foto: Krigshistoriepodden/privat

Enköping2024-09-23 17:00

Sommaren 2025 kommer den populära Krigshistoriepodden få en egen tv-serie på SVT. Det blir sex avsnitt som ska handla om Kalla kriget. Ett av avsnitten har spelats in på närövningsfältet strax utanför regementet i Enköping. 

Det skedde inte helt utan dramatik. 

"Cirkusen med SVT fortsatte idag. Den här gången fick vi testa lite tårgas (eller snarare skydd mot detsamma) i Enköping", skriver Per Wallin och Mattis Bergwall, Krigshistoriepodden, på sociala medier. Inlägget möttes av jubel. 

– Vi spelade in delar av vår kommande tv-serie "Krigsmaskinen Sverige", förklarar Per Wallin för EP.

– Vi fick napp på att göra ett täthetsprov på ledningsregementets tätprovkammare. Det hänger ihop med att vi i ett avsnitt pratar om svenska massförstörelsevapen, kemiska stridsmedel med mera. 

Han berättar att övningen gick ut på att kolla hur täta skyddsmaskerna var. Han och kollegan Mattis Bergwall fick gå in i ett rum fyllt med tårgas. Men det dröjde inte länge innan de fick avbryta. 

– Min mask höll tätt hela vägen, men Mattis fick in lite tårgas. Vi tror att det kan berott på att hans skägg störde och var i vägen. Det brände i hans hals så han fick gå ut, säger Per Wallin. 

Så skägg kan utsätta en för livsfara i krig?

– Ja så är det! 

Krigshistoriepodden har gjort sig kända för att avverka krigshistoriska ämnen uppblandat med en stor portion humor. Podden drivs av Per Wallin, Mattis Bergwall och producenten Fredrik Hagelin. Blev 2022 framröstade till Årets podd och Årets kulturpodd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!