Poängjakt på Westerlundska fortsätter att reta och roa

Årets poängjakt är i full gång. Ju fler galna utmaningar eleverna klarar desto högre blir poängen. Men gränsen mellan bus och brott kan vara hårfin, varnar polisen.

Poängjakten bland avgångselever på Westerlundska gymnasiet är i full gång.

Poängjakten bland avgångselever på Westerlundska gymnasiet är i full gång.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-05-24 16:03

I lördags fick polisen in uppgifter om att ungdomar härjade runt nakna på stan, badade i fontänen på torget och höll till nakna på en rondell. Men det ska ha hänt mer än så, berättar Jonas Rickeborn vid Enköpingspolisen. Samma kväll fick polisen larm från en privatperson om att ungdomar var i full färd med att skruva ned fasadskyltar på hus längs Kungsgatan. När polisen kom fram till platsen hade ungdomarna försvunnit därifrån och skyltarna fanns kvar. Det är inte bara centrala Enköping som drabbas. I Veckholm Basta försvann en av Post Nords gula postlådor. Någon eller några hade helt sonika sågat av stolpen som brevlådan sitter på och tagit med sig hela brevlådan. 

Det inte helt klarlagt om helgens aktiviteter ingår i poängjakten eller inte, men enligt Jonas Rickeborn följer de ungefär samma mönster som det brukar vara, det gäller vara så utmanande som möjligt. Han varnar för att gränsen mellan bus och brott kan vara hårfin och hoppas att ungdomarna förstår det. Och även om upptågen roar vissa är det viktigt att våga säga ifrån när det är på väg att gå för långt.

– Alla de här handlingarna kan vara kriminella; det kan vara stöld, stöldförsök eller förargelseväckande beteende.

Genom åren har skyltstölder varit populära, till exempel GB:s glassgubbe. För några år sedan togs ett gäng tonårsgrabbar på bar gärning när de försökte stjäla skylten till polisstationen. Jonas Rickeborn minns en riktigt udda tävlingsutmaning från sin egen gymnasietid på 1980-talet. Då stal någon kläppen från Västerledskyrkans klocka.

– Det måste ha krävt en hel del engagemang för att klara av det, men den som stal kläppen vann det året.

Polisen brukar ofta känna till när poängjakten inleds och om det är en utmaning på gång att förverkligas någonstans. Det kommer in en hel del tips från Enköpingsbor som tycker att ungdomarna går över gränsen till det acceptabla. Men i år hade polisen ingen förahandsinformation alls om att poängjakten startat. Det verkar som om ungdomarna hittat en kommunikationskanal som vuxenvärlden inte har tillräcklig koll på.

De allra flesta stulna eller "lånade" saker brukar enligt Jonas Rickeborn oftast komma till rätta.

– För eller senare hittar vi dem uppställda någonstans. Så har det åtminstone varit förut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!