Platschefens prio efter pandemin – beta av vårdskulden

Per Andersson är chef på Lasarettet i Enköping efter Johanna Woltjers avgång. Fokus är nu att ta igen pandemins uppskjutna vård.

Per Andersson är biträdande sjukhusdirektör på Lasarettet i Enköping.

Per Andersson är biträdande sjukhusdirektör på Lasarettet i Enköping.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-10-01 15:00

I juni slutade Johanna Woltjer på posten som sjukhusdirektör på Lasarettet i Enköping efter att bland annat samtliga avdelningschefer hade gjort en orosanmälan i vilket hennes ledarskap beskrevs i mycket hårda ordalag.

Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset, utsågs till ny sjukhusdirektör. Sedan i augusti är Per Andersson biträdande sjukhusdirektör på Lasarettet. Han är den som på plats i Enköping ska leda sjukhuset.

– Hela mitt liv har jag jobbat i vården. Jag började på Akademiska när jag var 17 år, berättar Per Andersson som i grunden har en tjänst som verksamhetschef för regionens ambulanssjukvård sedan 2005.

– Via ambulanssjukvården har jag haft med lasarettet att göra i en rad frågor. Det har varit mycket kring akutverksamheten och beredskapsfrågor, säger han.

Per Andersson säger sig vara på plats på lasarettet tre-fyra dagar i veckan. Till en början har mycket handlat om att lära känna sjukhuset på ett mer initierat sätt. Jobb med årets delårsbokslut och budget för 2022 har präglat den senaste tiden på jobbet. Pandemins efterdyningar kräver också sin tribut.

– Det gäller att fånga upp allt det som har fungerat bra, men det har också varit en stor belastning på medarbetarna. Nu behöver alla komma tillbaka till sina ordinarie arbetsplatser, säger han.

undefined
Per Andersson framför lasarettets ledningskontor, där hans kontor finns.

Det behövs återhämning, men samtidigt har i stort sett all fortbildningsverksamhet legat nere i ett och ett halvt års tid. Dessutom har mycket vård, som många planerade operationer, fått skjutas upp på grund av att pandemin har krävt stora insatser.

Lasarettet går mot ett prognostiserat överskott på tio miljoner kronor vid årets slut. En bidragande orsak är att det inte har varit full produktion inom operationsverksamheten på grund av corona.

– På ett sätt är det ett obra överskott, säger Per Andersson och berättar att målet är att vara ikapp under 2022 efter den uppskjutna vården.

För egen del känner han att han fått ett bra och öppet mottagande från medarbetarna på lasarettet. Under 2020 genomdrevs en omorganisation på sjukhuset. En del av omorganisationen har nu ändrats till hur det var tidigare. Det är planeringsteamet som ska återgå till kirurgiverksamheten efter att ha varit centraliserad till ledningskontoret.

Per Andersson ser ingen fara för lasarettets fortsatta existens. Samtidigt påpekar han vikten av samarbete över förvaltningsgränserna, för invånarnas bästa.

– Medborgare och patienter struntar i sådana gränser.

Med tanke på att Region Uppsala är en tillväxtregion och att även den södra länsdelen växer stort befolkningsmässigt är en stor utmaning att klara de ökande behoven, enligt den biträdande sjukhusdirektören.

– Jag är helt säker och trygg över att Enköping har en plats i sjukvården i framtiden. Alla goda krafter behövs.

Senaste stora om- och tillbyggnaden på lasarettet är akutmottagningen. Det behövs mer nybyggen i framtiden. En ny lokalförsörjningsplan håller på att tas fram.

– Vi har lokalmässiga behov på lasarettet. Även den maskinella utrustningen behöver ses över, säger Per Andersson.

Från avdelningscheferna, de som i slutet av maj författade en orosanmälan om arbetsmiljön under Johanna Woltjers ledning, är det positiva tongångar.

– Det är som natt och dag. Marianne van Rooijen och Per Andersson har jobbat förtjänstfullt med att skapa ordning och reda. Vi har tillförsikt och framtidstro, säger en.

Lasarettets historia

Lasarettet i Enköping har idag cirka 500 anställda och är ett läns- och akutsjukhus för södra länsdelen.

1959 invigdes det vi känner som Lasarettet i Enköping av Medicinalstyrelsens generaldirektör Arhur Engel. Vid invigningen utnämnde Engel det till norra Europas modernaste lasarett.

Innan dess kallades Enköpings olika sjukvårdsinrättningar genom åren för sjukstuga. Den 3 december 1878 tog doktor Ernst Westerlund emot första patienten i den sjukstuga som skulle utvecklas till dagens lasarett.

Karta: Lasarettet i Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!