Nu flyttas specialistsjukvården ut närmare vårdtagarna. Till hösten ska Lasarettet i Enköping ingå i ett pilotprojekt inom Region Uppsala där man gör cancervården mer tillgänglig för patienterna.
En mobil enhet, en buss, kommer att placeras utanför lasarettet i september. Där ska vissa cancerpatienter erbjudas vård, som infusioner, blodtransfusioner, läkemedelsbehandling och annan vård som normalt tar omkring en timme på en mottagning.
Syftet med projektet är att ta reda på hur många patienter som kan behandlas i bussen per dag, vilka behandlingar som är lämpliga att ge, hur arbetsmiljön fungerar och vad patienterna tycker om konceptet.
– Det här projektet är ett viktigt steg i vårt arbete för att göra vården mer tillgänglig. Förutom att cancerpatienter i vårt län slipper åka till sjukhus kan satsningen frigöra mer plats inom den onkologiska öppenvården för patienter från andra regioner, säger Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping.
Personal från lasarettets medicinmottagning samt från Akademiska sjukhuset kommer att bemanna den mobila mottagningen.
Om pilotprojektet i Enköping blir lyckat är tanken att bussen även ska placeras på fler orter i länet. En utvärdering av projektet ska visa om den befintliga verksamheten vid Lasarettet i Enköping kan utökas med ytterligare personal och lokaler.
Den mobila enheten ingår i projektet ”Cancervård närmare hemmet”, i samarbete med Bristol Myers Squibb (BMS) och Adxto Care.