Filip Axnér läser fjärde terminen på civilingenjörsprogrammet i Linköping, med inriktning mot Kina. Att han blev engagerad i ett projekt i Centralamerika var mer en slump.
På ett event arrangerat av Ingenjörer utan gränser kom han i kontakt med Sofia och Sabina, två ingenjörsstudenter som föreläste om ett projekt de jobbade med i Guatemala.
De har grundat organisationen Engineering for Mayan Students och bland annat jobbar de med att göra utbildningsvillkoren bättre och mer rättvisa för barn i Guatemala. Våren 2016 byggde de en skola i byn San Juan la Laguna.
– När jag blev tillfrågad om jag ville vara med i det nya projektet blev jag jätteglad. Tänk att få möjligheten att bygga upp en skola för barn som inte har tillgång till utbildning. Att få vara med och uppleva den processen kan man inte tacka nej till, säger Filip.
Så i sommar åker Filip tillsammans med fyra andra personer från organisationen till byn Tecpan som ligger fem mil nordväst om Guatemala city. Där ska de bygga upp en skola med plats för upp mot 70 barn.
– När barnen där slutar grundskolan vid 12-års ålder måste de åka till andra städer om de ska läsa vidare. Det har familjerna inte råd med och då får de börja arbeta på familjens gård istället, säger Filip.
I det första projektet organisationen jobbade med fick de själva ordna med lärare till skolan. Den här gången har byns kommun lovat att hjälpa till med lärare.
– Det är bra att det fungerar på det sättet. Genom kontakterna med kommunen är det också lättare att få hjälp av exempelvis volontärer. Utan volontärer som jobbar går det nästan inte att bygga en sån här skola, säger Filip.
Även byborna hjälper till, vilket är viktigt då det har en pedagogisk poäng. Väggarna i skolhuset byggs nämligen upp av pet-flaskor fyllda med oorganiskt avfall. Flaskorna fungerar som isolering i väggarna.
– Problemen med avfallshantering är stora i Guatemala och det här ger en möjlighet att visa för byborna hur man kan ta hand om sopor, säger Filip.
Projektet sätter också fokus på jämställdhetsfrågan. Det finns problem med förtryck mot vissa folkgrupper i Guatemala och det här är ett sätt att visa för minoritetsgrupper att deras röst också har betydelse och att alla barn har rätt till utbildning.
Bygget av skolan sker inte gratis. De har satt en budget på 300 000 kronor men det täcker enbart materialkostnaden för skolbyggnaden. Resor och uppehälle betalar de själva.
Nu jobbar de med att hitta sponsorer och stipendier som kan bidra ekonomiskt till projektet.
– Vi kan anordna event, prata om projektet vid företag, eller annat, säger Filip.
Byggprojektet i Guatemala gör Filip på sin fritid. Det tar en del på krafterna eftersom han även studerar, men det ger också mycket tillbaka.
– Det blir ingen semester i år men det här är fantastiskt kul och lärorikt. Det ger intryck och kunskaper jag får ta med mig, men främst gör jag det här för barnens skull, säger Filip.
Sin ingenjörsutbildning tycker han att han har nytt av i projektet.
– Den är till jättestor hjälp. Den ger problemlösningsförmåga, att se saker ur olika perspektiv, jag har absolut nytta av min utbildning i det här.
Den som vill veta mer om projektet kan följa det på Facebook i gruppen Engineering for Mayan Students.