Pet-flaskor blir skola i Guatemala

Slumpen och ett stort engagemang tog Filip Axnér från Enköping till Guatemala för att bygga en skola av Pet-flaskor.

Vy. Utsikt från hustaket där Filip bodde  över den lilla byn Asunción Manzanales som tillhör staden Tecpán.

Vy. Utsikt från hustaket där Filip bodde över den lilla byn Asunción Manzanales som tillhör staden Tecpán.

Foto: Filip Axnér

Enköping2017-11-20 06:00

Han är nyligen hemkommen efter att ha tillbringat två månader i Guatemala, i den lilla byn Asunción Manzanales fem mil nordväst om Guatemala city.

– Hela upplevelsen har varit jättekul, en fantastisk tid, säger Filip med ett leende trots att stor del av tiden handlat om hårt arbete för att lägga grunden till den nya skolbyggnaden.

Genom studierna till civilingenjör vid Linköpings universitet kom Filip i kontakt med Sofia och Sabina, två ingenjörsstudenter som grundat organisationen Engineering for Mayan Students där man bland annat jobbar för att förbättra utbildningsvillkoren för barn i Guatemala. De ville ha med Filip i sitt projekt och han var inte sen att tacka ja.

– Jag hade ju inga planer på att dra till Guatemala men jag ångrar det verkligen inte, det är den bästa upplevelsen jag haft någonsin, säger Filip.

Tillsammans med sju andra volontärer från Sverige och två lokala bygghantverkare har Filip grävt grunden och burit cemetsäckar till skolbyggnaden, byggt gjutformar och satt upp väggar där man använder petflskor fyllda med oorganiskt avfall som isolering i väggarna.

Projektet handlar alltså inte bara om själva skolbyggnaden utan tar sig även an avfallsproblemet som är mycket stort i Guatemala. Att återanvända plast som isoleringsmaterial är ett sätt att visa vad man kan göra i praktiken.

Även om miljöaspekten är viktig är det utbildningsfrågor Filip brinner för.

– Utbildningsaspekten är superviktig, att alla får en möjlighet att lära sig något och studera vidare, säger Filip som själv jobbat om lärare.

Genom den skolbyggnad som han varit med om att bygga får barnen i byn möjlighet att gå högstadiet i sin hemby där det tidigare bara fanns lägre klasser. Förr var de hänvisade till skolor i större orter och få familjer hade råd att skicka sina barn dit. Barnen börjar då ofta arbeta på familjens gårdar istället.

De 200 000 kronor som behövdes till projektet har man bland annat samlat in genom olika events, stipendier och sponsring av företag och privatpersoner.

– Delar av projektet kostade mindre än beräknat och de pengarna kan nu användas i andra projekt, säger Filip.

Under tiden i byn i Guatemala bodde volontärerna hos familjer i byn. Mottagander var varmt, även om många var fattiga.

– Alla grät när vi skulle åka hem. Det var fantastiskt att se att pengar inte spelade någon roll, de var glada över att de klarade sig och hade varandra. Man blir tacksam och får en annan syn på världen när man kommer hem efter en sån här resa, säger Filip.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om