Pedagogerna vill se färre barn i grupperna på förskolan

På förskolan Lärlingen tror pedagogerna Annelie Jeansson och Åsa Lundgren att en lag om maxtak om storleken på barngrupper är ett bra förslag. Även om det skulle kunna försvåra vardagen för föräldrar.

Annelie Jeansson och Åsa Lundgren lyfter fram vikten av att kunna dela in barnen i mindre grupper.

Annelie Jeansson och Åsa Lundgren lyfter fram vikten av att kunna dela in barnen i mindre grupper.

Foto: Andreas Segersköld

Enköping2023-06-14 17:00

I Enköping är barngrupperna störst i Uppsala län. 71 av 111 barngrupper är, enligt en jämförelse som Sveriges Lärare gjort, större än Skolverkets riktlinjer.

Storleken på barngrupperna i jämförelsen beror enligt Elisabeth Ståhl, verksamhetschef för förskola på kommunens utbildningsförvaltning, på hur kommunen nu rapporterar in för att få statsbidrag. Enligt dagens modell för statsbidrag rapporteras i stället hela avdelningarnas storlek. Tidigare rapporterades i stället den grupp som barnen vistades i större delen av dagen för att rå riktat statsbidrag.

På förskolan Lärlingen i Romberga arbetar pedagogerna Annelie Jeansson och Åsa Lundgren. De upplever inte att det är ett problem med för stora grupper just på deras förskola, även om de upplever att gruppernas storlek ökat över en längre tidsperiod.

– Jag kan inte säga att storleken på våra barngrupper ökat nämnvärt. Men det som hände när vi fick statsbidraget var att vi fick till ett ändrat arbetssätt med små grupper och delade upp grupperna ytterligare, säger Annelie Jeansson.

I dagsläget är det totalt 100 barn inskrivna på Lärlingen. Barnen är indelade på olika avdelningar och antalet barn per grupp varierar beroende på vilken avdelning det gäller. Även personaltätheten varierar mellan de olika avdelningarna. På förskolan har personalen även möjlighet att dela upp barnen i mindre grupper under dagarna

Pedagogerna är tydliga med att för stora barngrupper kan påverka deras uppdrag negativt. Åsa berättar att det skulle vara optimalt att få ha 12 barn på småbarnsavdelningarna, 18 barn på avdelningarna med äldre barn tillsammans med 4 pedagoger. De lyfter också fram vikten av att ha de resurser som behövs för att förstärka när de har hand om barn som är i behov av särskilt stöd.

Sveriges Lärare kräver att regeringen lagstiftar om en minimibemanning och ett maxtak för barngrupperna. Personalen på Lärlingen tycker att det är ett bra förslag, även om de kan se eventuella konsekvenser av ett maxtak.

– Det beror på vad maxtaket är. Om det skulle finnas ett maxtak och det inte finns en enda plats kvar på förskolorna i kommunen. Då kan man börja fundera på hur det skulle påverka alla föräldrar. Just som förskolepersonal tror jag det hade varit bra, men som förälder kan man ju inte lämna sitt barn någonstans om det inte finns några platser, säger Åsa Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!