Personal larmar: "Att lura äldre blir hur lätt som helst"

Nu larmar personal om att kravet att hemtjänstens kunder ska handla digitalt inte fungerar.
Och att det dessutom medför stora risker.
– För de som gillar att lura äldre det blir hur lätt som helst nu.

Digitalisering av inköp i hemtjänst väcker många frågor om hur det ska fungera i praktiken.

Digitalisering av inköp i hemtjänst väcker många frågor om hur det ska fungera i praktiken.

Foto: Andrey Popov/Most Photos

Enköping2025-02-18 11:00

En rundringning bland hemtjänstpersonal i Enköpings kommun ger en annan bild än de fördelar som kommunens vård- och omsorgsförvaltning berättar om.

Bland annat handlar det om vad äldre personer klarar av:

– De orkar inte surfa runt på nätet. Det finns hur många anledningar som helst till att de inte vill eller klarar av det. Är de tillsammans med personal de känner förtroende för kommer de lämna ifrån sig bank-id och koder, och personal kommer säga men gud ge mig koden så fixar jag. Bara för att allt ska fungera. Men om de är sjuka och utlämnade till personal de inte känner vad gör de då? Vet de vad de gör? Det blir rysk roulette med pengarna.

Personal vittnar om att kunder läser upp sin pinkod högt när de slår in den. Kunder som har skrivit pinkoden på sina kort eller personal som sitter bredvid när köp online genomförs och ser koden. 

– För de som gillar att lura äldre det blir hur lätt som helst nu. Det är bara att ta anställning i hemtjänsten. De äldre som inte är vaksamma och har ett bank-id kan ju luras till att de godkänner ett lån som någon ansöker om när de sitter bredvid. 

undefined
Loggar kunden in med lösenord krävs ändå Bank-id när beställningen online ska betalas. "Personalen ska passa tiderna när leveranserna kommer till dörren. En väldig stress. Leveranstiderna funkar inte och de ringer fel telefonnummer när de ska lämna inköpen. Hur kan politikerna tro att de spar in tid på detta?" säger en anställd på hemtjänsten.

Avsaknaden av digitala kunskaper och vanor är en central del i att förändringen har stor påverkan på de äldres vardag, enligt personalen: 

– Det finns de som inte har bank-id, inga anhöriga och inte kan få handla från sin tidigare favoritbutik. De har sagt att de hellre svälter än skaffar bank-id.

Generellt undrar den personal som EP varit i kontakt med vad som egentligen kommer bli bättre och säkrare för kunden genom digitaliseringen. Katarina Löfberg, som är resultatenhetschef för Enköpings kommunala hemtjänst, menar att i vissa delar blir skillnaden inte så stor.

– Personal har i många år gått och handlat åt kunderna. De har tagit en inköpslista, nota, med sig. Personal har sedan hanterat kort, kod eller kontanter enligt rutinen för privata medel och sedan redovisat kvitton, växel med mera. Det är ingen skillnad egentligen nu då kunden får eventuell hjälp och stöd med det vid det digitala inköpet, säger Katarina Löfberg.

undefined
Katarina Löfberg, resultatenhetschef vid Enköpings kommunala hemtjänst.

I undantagsfall kan personalen vara behjälpliga med att hantera kundens bankkort och kod. Men då ska det finnas ett muntligt samtycke från kunden som är dokumenterat i deras genomförandeplan. Överenskommelsen gäller då även för övriga medarbetare inom Enköpings kommunala hemtjänst.  

– Istället för att personalen tidigare tog kort eller kontanter med sig i samband med att de fick notan och gick till affären så sker nu betalningen vid dörren hemma hos i kunden. Det gör att kunderna i många fall själva sköter betalningen med butiken som levererar varorna. De lämnar inte ifrån sig kort eller kontanter som de gjorde tidigare utan kan sköta det själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!