51-årige Per Gustavsson äter mediciner tre gånger om dagen. Han lever med funktionella och dissociativa neurologiska symtom och medicinerar förebyggande mot Parkinson.
För honom är det väldigt viktigt att han tar sin medicin på utsatt tid. Annars får han värk och dessutom motverkas den förebyggande effekten av medicineringen.
Per Gustavsson är en av fem som har fått testa Sveriges första läkemedelsrobot för hemmabruk. Inom sjukvården finns läkemedelsrobotar sedan tidigare, men inte för användning i hemmen.
Per visar hur roboten fungerar. Maskinen laddas med färdigpackade dospåsar med medicin. På inställda tider leveraras dospåsarna. När det är dags att ta medicin låter och lyser roboten. En uppklippt dospåse med medicin finns serverad i ett sidofack.
Han förklarar att han klarar av sin medicinering utan roboten och att den nog är mer nödvändig för exempelvis dementa, som kan glömma att ta sin medicin eller råka ta för mycket.
– Men roboten är en jättesmidig grej, säger Per.
Maskinen kan kopplas till en app i telefonen. Ligger dospåsen kvar länge i facket, känner roboten av det. Det innebär att anhöriga eller personal på exempelvis ett omvårdnadsboende larmas via telefonen om den som har en läkemedelsrobot inte tar sin medicin.
Tidigare har alternativet för många varit att använda dosett, som består av fack där rätt mängd medicin sorteras i förväg i facken.
– Roboten är mycket enklare än dosett, tycker Per.
Han ser en annan vinst med roboten och den är ökad personlig frihet om den enskilda patienten kan sköta medicineringen utan hemtjänst.
– Du kan slippa ha hemtjänstbesök på morgonen och på kvällen. Jag tror att många vill klara sig mer själva.
Till saken hör att Per ofta råkar ut för fallolyckor och slår sig blodig på grund av sitt sjukdomstillstånd. Det innebär en hel del ambulansutryckningar från hemmet till akutmottagningen .
– Det är som om någon stänger av kroppen. När det har varit som mest har jag haft nio fall på sju dagar, berättar han.
När ambulanssjukvården kommer för att hämta honom när han har fallit illa behöver han få med sig sina läkemedel.
– Jag tycker att ambulanspersonalen skulle gå på kurs i att hantera roboten så att de kan ta ut medicin ur den, föreslår Enköpingsbon.
Varje år dör 3 000 i Sverige till följd av felmedicinering, enligt uppgift från Socialstyrelsen.