Lasarettet klarade IT-kraschen med beprövade metoder

I tre veckor har personalen vid Lasarettet i Enköping arbetat utan fungerande it-system. Istället har man varit hänvisad till fax, papper och penna.

Nu fungerar IT-systemet vid lasarettet igen efter IT-attacken i januari. Catharina Landstedt, avdelningschef medicinmottagningen, Camilla Sikberg, ansvarig för materialteamet vid lasarettet, Päivi Lempinen och Susanne Öberg, läkemedelsansvariga sjuksköterskor på medicinavdelningen, tycker alla man klarat krisen riktigt bra.

Nu fungerar IT-systemet vid lasarettet igen efter IT-attacken i januari. Catharina Landstedt, avdelningschef medicinmottagningen, Camilla Sikberg, ansvarig för materialteamet vid lasarettet, Päivi Lempinen och Susanne Öberg, läkemedelsansvariga sjuksköterskor på medicinavdelningen, tycker alla man klarat krisen riktigt bra.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2024-02-13 05:00

Flera system inom Region Uppsala varit helt utslagna efter den ryska IT-attacken i slutet av januari. Journalsystem, nyregistrering av patienter, ekonomisystem och materialbeställningar har drabbats av allvarliga störningar.

Även Lasarettet i Enköping drabbades av problemen men på måndagen var ordningen återställd och alla system i funktion igen.

Trots ett sårbart IT-system har det mesta fungerat väl vid lasarettet. Personalen har återgått till att använda fax, papper och penna och beställningar har kunnat genomföras utan att det påverkat patienterna.

undefined
"Vi får lådor med mediciner från Akademiska sjukhuset varje dag och kunde beställa via mejl och fax, det har fungerat bra" säger Susanne Öberg och Päivi Lempinen, läkemedelsansvariga sjuksköterskor på medicinavdelningen vid Lasarettet i Enköping.

– Vi har inte varit oroliga, det flöt på jättebra när vi väl kom fram till hur vi skulle göra. Vi är en liten enhet och kan bolla problemen direkt med chefer och med Akademiska sjukhuset, säger Susanne Öberg, sjuksköterska vid medicinkliniken som tillsammans med kollegan Päivi Lempinen är läkemedelsansvarig på avdelningen.

Då de har patienter från Akademiska sjukhuset har de via beställningar på mejl och fax kunnat få medicinerna med de lådor med mediciner som levereras med sjukresebussen från Akademiska varje dag.

– Vi har gjort mindre beställningar istället för stora, det har förenklat och det har inte varit några problem, säger Susanne Öberg.

Camilla Sikström är ansvarig för lasarettets materialförsörjningsteam som förser avdelningarna med allt från skruvar och toapapper till engångshandskar och sjukvårdsmaterial. Inte heller där har man haft några större problem med alla beställningar.

undefined
"Krisen under pandemin var mycket värre, det här har fungerat riktigt bra" säger Camilla Sikström, ansvarig för materialteamet som förser hela lasarettet med allt från skruvar till sjukvårdsmaterial.

– Vår leverantör, OneMed, ordnade snabbt en excellfil så vi kunde mejla in beställningar. Och sedan en helt ny app för beställningar, det har gått riktigt bra.

Krisen under pandemin menar hon var mycket värre.

– Det här har gått lätt som en plätt. Under pandemin fanns inget att beställa. Nu fanns allt, det handlade bara om att få hit grejerna. Jag tycker att vi blir starkare för varje kris vi går igenom, säger Camilla Sikström.

 Catharina Landstedt, avdelningschef på medicinavdelningen, lyfter fram fördelen med det lilla sjukhuset när sådant här inträffar.

– Vi känner igen varandra, det ger en trygghet och vi har ett väldigt bra samarbete över hela lasarettet, säger hon.

undefined
Att många system i sjukvården låg nere under flera veckor efter IT-attacken ska inte ha märkts av för patienterna vid Lasarettet i Enköping.

Nu återstår dock en hel del efterarbete med bland annat fakturahanteringen, både för ekonomienheten och övriga avdelningar.

– Jag hade 200 fakturor att ta om hand i morse, men tack vare leverantörens beställningsapp så går de att spåra, säger Camilla Sikberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!