När dottern blev vuxen försämrades LSS drastiskt

Över en natt – när flickan blev vuxen – försämrades LSS drastiskt. Pappan talar om understimulans och institutionstankar.

När dottern blev 18 försämrades LSS drastiskt.

När dottern blev 18 försämrades LSS drastiskt.

Foto: Isabell Höjman / TT

Enköping2023-01-18 05:00

I en serie artiklar har Enköpings-Posten berättat om problem inom LSS i Enköping.

Enköpingspappan har många års erfarenhet av kommunens LSS-verksamhet. Dottern har en funktionsnedsättning och är i stort behov av stöd. Hon har tidigare bott i gruppboenden i Enköping.

Skillnaden i dotterns mående nu och då är som natt och dag. Hon mådde väldigt dåligt och blev utåtagerande av den behandling som hon fick på gruppboendet, enligt pappan. Men nu mår dottern bra. Det har faktiskt inte varit en enda incident efter att hon flyttade.

– Vi har ett stort nätverk med personer inom LSS i Enköping och vi hör samma sak överallt, att man inte ser till brukarnas behov. Det står så fina ord på hemsidan, men kommunen följer ingenting av det, säger pappan.

– Kommunen fullständigt vägrar att prata med det privata nätverket eller med läkare. När det är bemanning som inte fungerar hos brukaren är det enda svaret man får att man från det att privata nätverket eller från läkare inte kan påverka vem som anställs inom kommunen eller hos utförare, fortsätter han.

Ett ord som han återkommer till när han sätter ord på LSS-verksamheten i Enköping är understimulans.

– Om någon vill åka iväg och göra någonting går inte det. Man får bara till svar att de inte har personal eller inte har bil.

 – Understimulansen är överallt inom LSS. Det är för lite personal. Det kan vara en eller två som jobbar på fem brukare och det säger sig självt att det då är helt omöjligt för alla fem att åka på varsin aktivitet. 

Han beskriver en enorm skillnad till det sämre på LSS-insatserna efter att dottern hade fyllt 18 år.

– Omhändertagandet var fantastiskt tills hon blev 18. Men när hon blev 18 var det som att nu låser vi in skiten och glömmer dem här. 

– Enköpings kommun är kvar i gamla institutionstankar. Inom kommunen är man inte van vid yngre föräldrar som har ett engagemang till sina barn efter att de fyllt 18. 

Pappan och andra föräldrar i liknande situation som han har varit i kontakt med har upplevt att kommunens vård- och omsorgsförvaltning inte har lyssnat på dem. För dotterns del fungerade exempelvis inte manlig personal, ändå togs manlig personal in.

– Vi har sagt: ta inte in manlig personal, men då säger Enköpings kommun att vi inte har med det att göra och sätter in manlig personal, berättar pappan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!