Pandemin har märkts tydligt i kuratorsrummet

När pandemin slog till innebar det studier på distans, ensamhet och stort eget ansvar. Många unga känner stress och oro inför framtiden.

Kuratorerna Lova Sylvan, Elisabeth Schederin och Maria Smålin.

Kuratorerna Lova Sylvan, Elisabeth Schederin och Maria Smålin.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-06-04 19:00

Kuratorerna Jenny Johansson, Maria Smålin, Lova Sylvan och Elisabeth Schederin har faktiskt samtal med över var fjärde elev på Westerlundska gymnasiet.

– Det har varit en ökning de senaste åren. Runt 27 procent av skolans elever kommer i kontakt med oss enskilt och det är en jämn fördelning mellan könen bland de eleverna, berättar Elisabeth Schederin.

Under och efter pandemin har kuratorerna märkt av en ökad ohälsa bland eleverna. En del går tt härleda till de långa perioder av påtvingad distansundervisning som har gällt under pandemin. I mer än tre terminer har det varit distansstudier i gymnasieskolan under det här och förra läsåret.  

– Det har varit mer frågor kring ensamhet och studiefrågor, berättar Lova Sylvan.

Under vårterminen har kuratorerna kunnat konstatera att det finns en ökad oro för framtiden bland eleverna, där en hel del kretsar kring arbetslöshet och ovisshet. Även det kan delvis vara pandemirelaterat, då arbetslösheten har stigit och ovissheten i högsta grad också har blivit en högst påtaglig del av vardagen på grund av corona.

När ett läsår går mot sitt slut känner många elever naturligtvis också av ökade prestationskrav, både från sig själva och från omgivningen, fast krav från omgivningen är egentligen så gott som alltid något som bara kommer från en själv. Där finns givetvis en press om att hinna med mycket.

– Jag kan tänka mig att många är oroliga för slutbetyg och sånt nu. Och det här med corona och distansundervisning har nog varit jobbigt för många, säger Alin Oulaywan som går i tvåan på det samhällsvetenskapliga programmet.

Sedan ser kuratorerna också många exempel på stress och press som triggas av sociala medier. Elever försöker leva upp till skönmålade ideal om hur de tror att man ska vara och hur de tror att man ska lyckas.  

Kuratorerna får möta allt från mörka suicidtankar till mer vardagliga problem i sina samtal.

– Vi finns här för både stora och små frågor, säger Maria Smålin.

En positiv sak för många under pandemin har varit utvecklingen av digitala mötesformer. Elisabeth Schederin konstaterar att elever som inte vill träffas fysiskt nu har fått en lättare ingång till kuratorsrummet.  

Elisabeth Schederin påpekar även en sak som inte bör glömmas bort i sammanhanget:

– De allra flesta elever mår bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!