Hjärtstartare måste bort om elektroderna tar slut

Bristen på elektroder gör att hjärtstartare inom vården kan behöva tas bort.

Det är brist på elektroder till omkring 200 hjärtstartare i regionen, som bland annat finns vid sjukhusen och vårdcentralerna.

Det är brist på elektroder till omkring 200 hjärtstartare i regionen, som bland annat finns vid sjukhusen och vårdcentralerna.

Foto: Linn Treijs

Enköping2022-03-27 20:00

Det är brist på elektroder till omkring 200 hjärtstartare, defibrillatorer, inom regionens verksamheter.

Anledningen är att tillverkarna på grund av pandemin och råvarubrist inte kunnat leverera nya elektroder till den modellen av hjärtstartare, Stryker CR2. Det är en enklare, halvautomatisk modell som används bland annat vid entréer till sjukhusen, på vårdcentraler och vissa vårdavdelningar.

Enligt en anmälan från regionen till läkemedelsverket är bristen så allvarlig att hjärtstartarna inte kan användas om det inte finns elektroder att fylla på med efter varje användning.

– Det låter dramatiskt men vi har fått en liten leverans av elektroder idag (fredag) och vi har koll på situationen, säger Ulrica Fjärstedt, sektionschef vid medicinsk teknik vid Akademiska sjukhuset.

Elektroderna är det man sätter fast på bröstet på den person som hjärtstartaren ska användas på. Det ska finnas minst en uppsättning elektroder i varje hjärtstartare.

– De används inte jätteofta, mellan två och sex gånger i månaden, och jag tror vi klarar oss i minst två månader till, säger Ulrika Fjärstedt.

Om elektroderna tar slut måste hjärtstartarna tas bort, att ersätta dem med andra modeller är inget alternativ.

– Bristen på elektroder är ett problem över hela världen och det är dessutom lång leveranstid på allt man beställer då det även är problem med logistiken, säger Ulrika Fjärstedt.

Tillverkarna av hjärtstartaren gick vid årsskiftet ut med information om elektrodbristen till alla användare av just den modellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!