Gymnasium, badhus, förskolor, avloppsreningsverk och bostäder.
Sedan 2019 har det investerats för 823 miljoner i snitt varje år och investeringarna har ungefär bara till hälften kunnat betalas med egna pengar. Istället har nya lån behövt tas.
Vid årsskiftet var låneskulden uppe i fyra miljarder femhundratrettioåtta miljoner kronor. Noteras bör att det handlar om hela kommunkoncernens lån. I koncernen ingår förutom Enköpings kommun också de helägda bolagen EMAB (Enköpings kommuns moderbolag), EHB (Enköpings Hyresbostäder), Ena Energi samt 65 procent av kommunalförbundet Räddningstjänsten Enköping-Håbo.
Utslaget på alla 48 292 Enköpingsbor motsvarar nu låneskulden 94 000 kronor per person.
Bara sedan 2022 är det en ökning med 8 000 kronor per person, eller tio procent. De senaste fem åren, från 2019, har låneskulden ökat med 24 000 kronor per person.
– Jag brukar säga som Göran Persson (tidigare socialdemokratisk statsminister, red anmärkning), "den som är satt i skuld är inte fri". Det är naturligtvis aldrig bra att ha lån och jag är orolig för kommande räntehöjningar. Men samtidigt måste vi investera, säger Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande.
Och med tanke på att även de kommande åren innebär nya investeringar i exempelvis skolor och förskolor räknar han med att låneskulden kommer att bli än högre, även om målet är att självfinansiera investeringarna till minst 50 procent.
EHB står för den största delen av koncernens låneskuld, 46 procent, och kommunen för 45 procent.
I årsbokslutet för 2023, som nu har presenterats för kommunstyrelsen, framgår också att Enköpings kommunkoncern gjorde ett överskott på 110 miljoner förra året. Ett resultat som Peter Book är nöjd med.
– Sett ur koncernperspektiv är det bra, säger han.
Så här gick det för de olika delarna i koncernen förra året:
Enköpings kommun: Plus 142 miljoner. Räknas exploateringsvinster och gatukostnadsersättningar bort stannar resultatet på 35 miljoner, vilket är 1,1 procent av skatteintäkter och statsbidrag och 11 miljoner bättre än budget. Det högre resultatet, som främst förklaras av högre skatteintäkter (+45 miljoner), lägre elkostnader och elstöd, väger upp det faktum att nämnderna tillsammans gick back med 58 miljoner. Underskotten gjordes av vård- och omsorgsnämnden (-41 miljoner), utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden (-20 miljoner), tekniska nämnden (-18,5 miljoner) och miljö- och byggnadsnämnden (-0,7 miljoner).
Dessa nämnder gjorde överskott; socialnämnden (+15,3 miljoner), kommunstyrelsen (+5,9 miljoner), upplevelsenämnden (+0,9 miljoner).
Enköpings Hyresbostäder AB, EHB: Resultat efter finansiella poster 26 miljoner, jämfört med 35 miljoner för 2022. Investerade 135 miljoner i fastigheter och inventarier.
ENA Energi AB: Resultat efter finansiella poster: minus 39 miljoner, att jämföra med förra årets underskott på 25 miljoner. Bolagets intäkter minskade mot budget med 44 miljoner, på grund av lägre elpriser (bolaget säljer el på elbörsen). Bränslekostnaderna ökade med 20 miljoner beroende på bristen på biobränslen på marknaden.
Kommunalförbundet Räddningstjänsten Enköping-Håbo: Resultat efter finansnetto minus 6 miljoner. Kostnaderna ökade med 7 miljoner, på grund av högre personalkostnader. 65 procent av förbundet ingår i Enköpings kommunkoncern.