Tanken var att Enköpings kommun skulle låta bygga ett bullerdämpande hus runt en högljudd luftvärmepump på Bolmörtens förskola på Munksundet i Enköping.
I oktober sa miljö- och byggnadsnämnden ja till bygglov för den tolv kvadratmeter stora tillbyggnaden på förskolans framsida. En granne till förskolan överklagade beslutet. Enligt grannen skulle bland annat utsikten störas och ljudnivån öka av tillbyggnaden.
Nu har länsstyrelsen rivit upp bygglovet – men inte på grund av grannens åsikter utan av helt andra skäl.
Länsstyrelsen har tittat på den gällande stadsplanen från 1972 för marken och kommit fram till att både den befintliga förskolan och den planerade tillbyggnaden strider mot vad marken får användas till. Bolmörtens förskola byggdes 1978 och en tillbyggnad gjordes 2006.
Enligt den gamla stadsplanen har förskolan byggts på plats som är avsedd för handel och på plats som överhuvudtaget inte får bebyggas, det vill säga två fel av två möjliga.
Länsstyrelsen har kommit fram till att bygglovet är en stor avvikelse från den gällande planen. Därför revs bygglovet upp.
– Eftersom det är en pytteliten tillbyggnad tyckte vi att det var orimligt att vi skulle ändra planen även om det är en viss avvikelse. Vi bedömde det som en liten avvikelse, förklarar Christina Gortcheva, bygglovschef på Enköpings kommun, skälet till att kommunen ursprungligen gav sitt bygglov.
Hon berättar att hon i nuläget inte vet vad som blir nästa steg från kommunens sida.
– Vi har kontakt med både entreprenören som skulle göra tillbyggnaden och fastighetsavdelningen. Det finns lite olika varianter på vad man kan göra, om man ändå ska bygga den eller om man helt enkelt ska låta bli och bara låta luftvärmepumpen stå och bullra, säger hon.
– Lagen ger möjlighet att ge tidsbegränsat bygglov i strid mot planen, men i så fall måste fastighetsavdelningen först avgöra om det är rimligt att göra så, fortsätter Christina Gortcheva.
Det pågående bygget av Ripans förskola i Galgvreten har stött på liknande patrull. Precis som med Bolmörten överklagade en granne och länsstyrelsen upphävde bygglovet. Även i det fallet sa en gällande stadsplan från 1972 att marken inte var avsedd för förskoleverksamhet.
I över 20 år hade Enköpings kommun upplåtit marken där Ripan byggs till Svedia förskola, Kråkans öppna förskola och Robinson Svedia, mot gällande plan som sa att marken var avsedd för samlings- och föreningslokaler och ingenting annat.
Fadäsen innebar att bygget av Ripan försenades sedan kommunen blivit tvungen att upprätta en helt ny detaljplan. Nu ska förskolan stå klar först hösten 2025. Enligt ursprungsplanerna skulle den ha varit färdig redan i år.
– Här kan man också ändra planen, men för en så här liten åtgärd är det jätteomständligt och en dyr procedur. Vi får se vad kommunen har för planer för förskolans framtid i övrigt, säger Christina Gortcheva om situationen på Bolmörtens förskola.
Om kommunen exempelvis behöver bygga om Bolmörtens förskola eller bestämmer sig för att förändra användningen av lokalerna måste en ny detaljplan först tas fram. Detta eftersom stadsplanen inte tillåter annat än handel på en del av marken och totalförbjuder bebyggelse på den andra delen.
Eventuella övriga förskolor i kommunen som har byggts i strid med gällande planer kan dock lugnt stå kvar där de står, så länge det inte blir tal om ett nytt bygglov på platsen. Först då prövas frågan om bygglovet matchar det ändamål som finns i detaljplanen eller inte.