I höstas berättade EP om Miguel Guerreros bok "Krisberedskap för alla". Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina är boken aktuellare än någonsin.
Många svenskar förbereder sig inför en krissituation.
Vad behöver man då tänka på inför en kris och hur ska man tänka?
– Där tycker jag att man ska börja med någon form av planering och inventering, så att man inte bara sticker ut och roffar ihop saker, utan att man faktiskt har en plan. Vad är det jag behöver och vad har jag redan hemma? säger Miguel Guerrero.
– Om man till exempel är vandrare och är ute mycket i skog och mark så har man förmodligen redan ett stormkök hemma, säger han.
Till saker som är bra att ha hör stormkök, pannlampor, ett basapotek och tvättservetter (bra att tvätta sig med vid störningar i vattenförsörjningen).
– När det gäller mat tycker jag att man ska ha torrvaror som håller länge. Sen tycker jag att man ska ha konserver och gärna konserver som innehåller mycket vatten, typ krossade tomater och sådant. Man kan använda vätskan i konserverna till att koka till exempel pasta i.
Vatten är livsviktigt. Här råder Miguel Guerrero oss att ha fyllt på dunkar eller flaskor. Vi behöver ungefär tre till fem liter vatten per person och dygn.
– Många tänker inte på att om elen slås ut så slutar pumpar fungera och då får vi inget tryck i vattenledningarna
– Om man får någon slags avisering om att det kan bli vattenstörningar kan man också ta till klassikern att fylla upp badkaret. Fyll de kärl som du har hemma medan du har vatten!
Hur mycket kontanter ska man ha hemma?
– Har man möjlighet att ha den budget man har om man veckohandlar och ytterligare 50 procent, så klarar man i varje fall en akut kris. Men man vet inte ens om pengar kommer att vara relevanta i en längre kris eller om det övergår till någon form av byteshandel?
– Grannsamverkan är också viktigt. Tänk inte bara först och främst på familjen, utan prata igenom en krisplan med grannarna! Då utökar man både förmågor och resurser.
Den mentala beredskapen är mycket viktigare än prylar och grejer, enligt överlevnadsdexperten.
– Mat och vatten är så klart viktigt, men de mentala förberedelserna, att man tänker igenom vad som kan ske och hur man kan agera, är bästa steget för att rusta sig. Prylar kan underlätta, men glöm inte den mentala beredskapen! Den är gratis dessutom, säger Miguel Guerrero.