Enköpings kommun hade ställt in sig på att skriva kontrakt med Peab, som den entreprenör som ska få uppdraget att bygga den nya gymnasieskolan.
Men i torsdags överklagades detaljplanen för skolbygget.
Det är bostadsrättsföreningen Rosgården som har överklagat detaljplanen till Mark- och miljödomstolen. Bostadsrättsföreningen anser att kommunen har gjort fel i beslutet om ett nytt avtal med UL om busstrafiken. Av överklagandet framgår att bostadsrättsföreningen tycker sig ha saknat möjlighet att få vara med och diskutera den framtida busstrafiken på Sandbrogatan.
Efter överklagandet måste kontraktsskrivandet mellan kommunen och Peab skjutas upp, då det krävs en antagen detaljplan för att söka bygglov och skriva kontrakt.
– Just nu vet vi inte när kan skriva kontrakt med Peab, säger Patrik Törnevik, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Kommunen håller på och undersöker hur den uppkomna situationen påverkar projektet. Man måste i vilket fall vänta på Mark- och miljödomstolens beslut innan det blir någon fortsättning.
– Men vi ser inte med automatik att det ska bli förskjutningar i projektet. Det finns ett visst tidsutrymme, säger fastighetschef Katarina Härner.
Planen som gällt hittills är att börja bygga i slutet av året, under sista kvartalet. Till höstterminen 2024 ska nya gymnasiet stå klart. I april ska byggnaden F-huset rivas, som ett första steg mot en ny skola.
Peabs prislapp på det vunna anbudet ligger på 405 miljoner kronor. Totalt räknar kommunen med att gymnasieskolan ska kosta 550 miljoner kronor.
– Det kommer att vara det största projektet hittills i Enköping, säger Katarina Härner.
Ersättaren av dagens Westerlundska gymnasiet kommer att ha en hel del lösningar för en hållbarare miljö. En sådan sak är att den ska byggas med trästomme, som ger 58 procent mindre klimatutsläpp än en stål-/betongstomme.
– Det var ganska enkelt att välja trästomme även om kostnaden blir 5 procent dyrare, säger Patrik Törnevik.
Solceller på taket samt fjärrvärme till uppvärmning och varmvatten blir det också.
Inomhusluften kommer att kylas sommartid med energiborrhåll.
Skolans matrester ska malas ner och skickas till reningsverket, där biogas kommer att utvinnas ur den slängda skolmaten.
I en del rum kommer belysningen Tunable White att installeras. Ljuset ska bidra till välmående.
– Det ska efterlikna det naturliga ljusets variationer, berättar Patrik Törnevik.