Beslut om attackerande hundar taget av länsstyrelsen

Polisen har nu gjort en utredning av de två hundar som anföll en person i Fanna för två veckor sedan och beslut har tagits om hundarnas framtid.

Det är polisen som genomför besiktningen av hundar som omhändertas, då testas bland annat hur tillgänglig hunden är, vilken jakt- och kamplust den har, om den har felbeteenden eller rädslor och hur hög risken är för fortsatta angrepp.

Det är polisen som genomför besiktningen av hundar som omhändertas, då testas bland annat hur tillgänglig hunden är, vilken jakt- och kamplust den har, om den har felbeteenden eller rädslor och hur hög risken är för fortsatta angrepp.

Foto: Maja Suslin/TT

Enköping2024-03-20 19:00

Under förra veckan genomfördes först en veterinärbesiktning av hundarna, som var vid god hälsa, och därefter har polisen genomfört en besiktning där man bedömt hundarnas beteende och mentala status.

Vid besiktningen deltog två besiktningsmän, en instruktör samt personal från länsstyrelsen och från hundpensionatet där de omhändertagna hundarna är uppstallade.

Hundarna har testats både enskilt och tillsammans och en av ägarna till hundarna har varit med och visat hur de hanterar dem.

Enligt besiktningen är båda hundarna forcerade och burdusa i sitt kontakttagande med ägaren och andra personer. De hoppar, knuffas och naggar i kläder och koppel och det finns brister i deras fostran och dressyr.

Den ena hunden bedöms som svårare att hantera än den andra.

– Hundarna triggar varandra men enskilt fungerar de bättre. De är unga och har mycket kamp i sig och som hundägare måste man då vara noga med att inte trigga igång deras beteende, säger Nina Konstenius, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Bedömningen är därför att den ena hunden kan lämnas tillbaka till ägarna. Ett föreläggande skrivs om att hunden alltid måste vara kopplad och att ägarna måste gå en kurs för att få bättre lydnad på hunden.

– Ägarna får tillbaka den ena hunden. De är väldigt ledsna över att det blev som det blev och att de inte har möjlighet att få tillbaka båda hundarna, men också glada för att de får chansen med den ena hunden, säger Nina Konstenius.

Den andra hunden kommer att omplaceras då bedömningen är att det inte fungerar bra att hålla hundarna tillsammans. Den är inte aggressiv och har inte bitit någon.

Hunden som ska omplaceras är av rasen american bully och den överlåts nu på hundpensionatet som enligt länsstyrelsen har bättre möjligheter att hantera hunden och hitta ett bra hem till den.

– De är duktiga på att hantera den här typen av hundar, den kommer att få stimulans och träning och få det bra. Men det kommer att krävas mycket av den nya ägaren, det är en stor och stark hund så man måste ha rätt fysiska förutsättningar. Omplaceringen kan komma att ta tid, säger Nina Konstenius.

Länsstyrelsen i Uppsala län omhändertar 2–3 hundar om året.

– Det är oftast inte hundens fel utan ägaren som inte kan hantera den. Är det en hund som bitit och angreppet lett till skador kan det vara svårt att omplacera den, det leder ofta till avlivning, säger Nina Konstenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!