Över 400 nya laddbara bilar i Enköping 2021

Antalet elbilar och laddhybrider i Enköpings kommun växer i snabbt takt. Nu finns de4t över 1 000 laddbara bilar i kommunen.

Under 2021 blev det 433 nya laddbara bilar i Enköping.

Under 2021 blev det 433 nya laddbara bilar i Enköping.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Enköping2022-03-29 10:30

Under år 2021 ökade antalet laddbara bilar med 73 procent i Enköping, från 591 till 1 024 fordon. I slutet av januari fanns 1 061 elbilar och laddhybrider i kommunen enligt en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Newsworthy.

Försäljningen av elbilar och laddhybrider tog fart rejält under förra året över i stort sett hela landet. I Enköping var 51 procent av alla nya bilar laddbara under det fjärde kvartalet. I hela landet toppade andelen laddbara på 54 procent under samma period.

När antalet laddbara bilar ökar snabbt får laddinfrastrukturen allt svårare att hänga med. I hela Sverige ökade antalet elbilar och laddhybrider med 65 procent, medan det bara tillkom 20 procent fler publika laddplatser. Över tid är den här utvecklingen ännu tydligare.

– Historiskt sett har vi varit tidigt ute med att bygga bra laddinfrastruktur i Sverige, men nu börjar vi ha svårt att hänga med. Det finns allt färre laddstolpar per elbil. Det är inget gott betyg. Ambitionerna att bygga ut finns där, men det finns administrativa hinder i vägen, säger Mazdak Haghanipour som är teknisk specialist på Bil Sweden.

Vilka är hindren?

– Det första är bygglovsprocesserna som tar lång tid och som kan se väldigt olika ut i olika delar av landet. Det andra marken. Markägarna ser potentialen och höjer priserna, samtidigt som det kan vara svårt att omvandla jordbruksmark till industrimark. Och det tredje är ledtiderna hos elnätsbolagen. Det kan ta väldigt lång tid att få svar på en kapacitetsförfrågan hos ett elnätsbolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!