Det gäller Koffsans badplats där provet visade att vattnet innehåller höga halter av Ecoliebakterier och därmed är otjänligt.
– Vi tog prover i tisdags och skickade iväg för analys. Dessa prover tas tre gånger per badsäsong, säger Sofia Östlund på Enköpings kommun.
Hon ansvarar för att ta vattenprover på kommunens friluftsbad.
Samma sak gäller Alsta badplats. Även där avråder Enköpings kommun från bad på grund av Ecoliebakterier.
– På Alsta är det dessutom algblomning så där var det dubbelt illa.
Att vattnet betecknas som otjänligt gör att kommunen avråder från bad, eftersom man kan må dåligt av att få i sig vattnet.
– Ecoliebakterier finns nog alltid i vattnet men nu är det uppe på en sådan nivå att man kan bli dålig av det. Det är likadant med algblomningen.
Tidigare under badsäsongen har kommunen gått ut med avrådan från bad och sedan gett grönt ljus igen och det är så det kan vara under en säsong.
– Det verkar vara en sådan säsong i år att det blir lite hattigt beroende på vädret och hur mycket det regnar. Därför råder vi att man som badgäst går in och tittar på kommunens hemsida efter den information vi lägger ut. Det kan vara algblomning på förmiddagen som sedan kan vara borta på eftermiddagen.
När det gäller algblomning så görs en okulär besiktning (syn, hörsel och doft) varje dag.
Var kommer Ecoliebakterier i från?
– Det brukar komma vid mycket regn. Då rinner det från markerna och jorden och ned i vattnet. Till exempel om det har gödslats på åkrarna så kan det föra med sig bakterier. Så det går inte riktigt att värja sig, förklarar Sofia Östlund.