– Att inte komma till tandläkaren ökar risken för hål i tänderna, säger Kristin Markman, samordnare för munhälsa, Folktandvården Uppsala.
Hon berättar att ett barn som vid ett års ålder uteblir från tandläkarbesök har fyra gånger mer karies vid tre års ålder och två gånger mer karies vid 15 års ålder.
I Enköping har det redan i år gjorts 23 orosanmälningar till socialtjänsten från Folktandvården. Det kan jämföras med att under hela förra året gjordes endast 11 orosanmälningar och år 2019 gjordes 14 orosanmälningar. Att orosanmälningarna ökat kan bero på att Folktandvården ändrat sina rutiner, vilket har gjort rutinerna tydligare internt när en orosanmälan ska göras. De har också jobbat mycket med känslan av att det kan finnas ett obehag kopplat till att göra en orosanmälan.
– Det handlar inte om att sätta dit någon, utan om att hjälpa, förklarar Åsa Lantz, arbetsledare för Folktandvården Enköping.
Tandvården gör en orosanmälan till socialtjänsten då ett barn uteblivit vid upprepade tillfällen, men innan en anmälan görs försöker Folktandvården kontakta vårdnadshavare och boka in en ny tid. Folktandvården förvarnar också när frånvaron riskerar att leda till en orosanmälan.
– Våra orosanmälningar påverkar inte det sociala, utan de fungerar ofta som komplement till anmälningar från till exempel skolan, säger Åsa Lantz.
Ofta är det, enligt Kristin Markman, pojkar i tonåren, yngre barn med stora tandvårdsbehov och tandvårdsrädda som uteblir. Folktandvården är skyldig enligt socialtjänstlagen att göra en orosanmälan när det finns en misstanke om att ett barn far illa. Ett exempel är att barns rätt till tandvård inte uppfylls genom att utebli från besök.
Kristin Markman och Åsa Lantz betonar värdet i att komma till tandläkaren så att munsjukdomar kan förebyggas.
– Tillgång till tandvård är en rättighet, så barn har rätt att få den hjälpen, säger Åsa Lantz.
Det förekommer att barn vid tre års ålder har stora behov av tandvård. En orsak kan vara att mjölktänder är känsligare än vuxentänder.
– En del tänker att det är ju bara mjölktänder, men då har man ju skapat en dålig vana, säger Åsa Lantz.
Det gäller att borsta tänderna morgon och kväll, äta regelbundet och tänka på vad en stoppar i munnen, men också att hjälpa barn att känna sig trygga hos tandläkaren.
– Det är härligt med treåringar som sitter och gapar redan i väntrummet, säger Åsa Lantz.