För två år sedan flyttades socialpsykiatrins träffpunkt från Kyrkogatan i centrum till Solgården på Fabriksgatan. Då utlovades att både aktiviteter och öppettider skulle utökas. Socialpsykiatrins träffpunkt ingick inte i besparingsförslaget för äldreomsorgens träffpunkter som då lades ned.
Men enligt flera personer som besöker socialpsykiatrins träffpunkt minskade aktiviteter och öppettider direkt efter flytten till Solgården. Man fick tillgång till ett litet rum där tv, dator, umgängesutrymme och en toalett samsas, samt matsalen som även används av boenden på Solgården.
– Minst 20 personer brukade besöka träffpunkten varje dag. Det är räddningen för många daglediga med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning, man är inte välkommen på så många ställen, säger Henrik Wahlström som engagerat sig i frågan.
Under pandemin har verksamheten vid träffpunkten legat nere. Ryktesväg har man hört att den lokal man använt numera används för personalen vid boendet på Solgården.
Henrik Wahlström har varit i kontakt med vård- och omsorgsförvaltningen via mail för att få svar om det blir någon fortsatt träffpunkt. Det svar han fått är att verksamheten ses över och att information ska gå ut så snart man vet mer.
– Det gav inte svar på något, blir det en fortsatt träffpunkt - ja eller nej? Det vi vet har vi hört i andra hand, men man ska inte behöva jaga information så, säger Henrik.
Det man vill ha är en mer funktionell lokal, en fast punkt att vara i och som håller öppet varje dag.
– Allt handlar om trygghet. Det behövs ett ställe att träffas på, att ha någon att växla några ord med. Speciellt efter pandemin mår många sämre när de suttit isolerade hemma, säger Sirpa Jokela.
Någon plan för återöppnande efter pandemin har man inte fått information om och de aktiviteter man hänvisats till är förlagda till olika platser vilket upplevs som rörigt.
Nu lånar man lokaler för sina träffar av RSMH Liljan (Riksförbundet för social och mental hälsa) som i sin tur hyr av FUB Enköping.
– Utan dem hade vi stått på gatan, säger Henrik.
En samarbete mellan RSMH och kommunen står på önskelistan.
– Vi behöver insatser, det vet man inom kommunen. Men vi vill inte konkurrera med kommunen utan jobba tillsammans med dem, säger Maud Sundqvist i RSMH.
Tidningen har varit i kontakt med resultatenhetschefen vid socialpsykiatrin som återkommer med en kommentar.