Oro för hot mot äganderätten i skogen

Äganderättsfrågan oroar skogsägare allt mer men skog ses ändå som en säker investering enligt den senaste Skogsbarometern.

Äganderätten är en fråga som oroar många skogsägare men viljan att köpa mer skog är ändå stor. Erik Lundin i Vallby besöker en avverkning tillsammans med Martin Odensten och Erika Hellstrand från konsultföretaget Ludvig & Co.

Äganderätten är en fråga som oroar många skogsägare men viljan att köpa mer skog är ändå stor. Erik Lundin i Vallby besöker en avverkning tillsammans med Martin Odensten och Erika Hellstrand från konsultföretaget Ludvig & Co.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-11-27 16:00

Trots den rådande pandemin och granbarkborrens härjningar är synen på skogsägandet positiv. Det visar den årliga undersökningen bland de privata skogsägarna.

Allt fler skogsägare tror på stigande fastighetspriser, över hälften av de tillfrågade anser att lönsamheten i deras skogsbruk är god och många tror även på stigande timmerpriser.

Det som sticker ut i årets barometer är en ökad oro för äganderätten.

– Främst i mellersta delarna av landet är det en faktor man grunnar på, säger Erika Hellstrand, fastighetsmäklare vid konsultföretaget Ludvig & Co som står bakom undersökningen.

Oron gäller att myndigheterna ska sätta stopp för ägarna att nyttja sin skog av olika skäl.

– Det har kommit en del domar som uppmärksammats mycket i media senaste tiden, exempelvis gällande avverkning i fjällnära skogar, säger Martin Odensten vid Ludvig &Co.

Vid Hånningby gård i Vallby söder om Enköping har Erik Lundin 110 hektar skogsmark på gården. 

undefined
”Skogsbruket är ett långsiktigt arbete och en långsiktig skötselplan är viktigt att ha. Prickar man in topparna i timmerpriserna är det mest tur” säger Erik Lundin i Vallby som nu avverkar en hel del skog i förtid i kampen mot granbarkborren.

Han känner inte någon större oro för äganderättsfrågan men är medveten om att den kan komma att påverka i framtiden.

– Från min nordvästra mark ser jag hur Enköping växer, plötsligt kan skogen vara tätortsnära och då får man kanske inte avverka, säger han.

Han har just gallrat och avverkat fem hektar skog som börjat få skador av granbarkborren.

– Jag har även huggit på ett ställe där skogen planterades 1938. Den skulle ha ståt tio år till om inte granbarkborren härjat och gett ytterligare mellan 20 och 30 kubik timmer, konstaterar Erik. 

Skogen på fastigheten är jämnt fördelad åldersmässig, mellan 0 och 120 år, och sköts enligt en skötselplan som görs om vart tionde år.

Enligt undersökningen blir det allt svårare att köpa skogsmark och generationsskiftena dröjer längre. Känslan av att äga skog är en stark faktor bland äldre skogsägare.

Erik Lundin skulle gärna köpa mer skog men priserna har varit för höga för att det ska vara lönsamt.

– Jag var här i skogen första gången för 50 år sedan med farsan. Jag har sett den växa och det känns för jäkligt att den måste ner på grund av en insekt, säger Erik.

undefined
Granbarkborrens härjningar påverkar både skogsägare och sågverksindustrin. Trots det ses skogsägandet som en säker och långsiktig investering.

Enligt skogsbarometern bedöms marknadsläget för trävaror som gott tack vare en stark export och ökat fixande i hemmen i spåren av corona. Flera pappersbruk ställde även om från tidningspapper till förpackningsmaterial redan före pandemin.

Skogsbarometern görs i samarbete mellan konsultföretaget Ludvig & Co, Sparbanken och Swedbank. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!