Ulrika Ornbrant har under denna mandatperioden varit Centerns förstanamn och därför innehar hon en av kommunalrådsposterna.
När partiet i höstas påbörjade arbetet med att ta fram vallistor till valet 2022 hade man först en intern medlemsomröstning. Enligt denna ville medlemmarna ha Ulrika Ornbrant på femte plats på kommunlistan.
– Medlemsomröstningen är bara rådgivande. Sen väger andra saker in, säger Jan Fredriksson, som suttit i nomineringskommittén.
Efter medlemsomröstningen har kommittén hållit tolv möten för att komma fram till den lista som man sedan antog på stämman i veckan. På den listan är Ulrika Ornbrant partiets förstanamn.
Jan Fredriksson förklarar att man har ett poängsystem där medlemmarna får säga vem man helst vill se på första, andra och tredje plats på listan och att kandidaterna poängsätts utifrån detta.
– Ulrika hade flest förstaplatsröster och det bidrog till att vårt förslag var att hon skulle toppa listan. I kombination med intervjuer och lite andra saker som avgjorde, säger han och betonar att det på stämman inte fanns några motförslag.
Själv vet inte Ulrika Ornbrant varför medlemmarna först placerade henne på femte plats.
– Det kan jag ju bara spekulera i, under pandemin har jag till exempel inte varit ute och mött folk så som man borde göra. Det kanske bidrar.
– Samtidigt landar jag i att nomineringskommittén ändå valde mig på första plats och att ingen på stämman tyckte något annat, säger hon och ser fram emot ännu en mandatperiod i partiets ledning.
Efter Ulrika Ornbrant återfinns följande namn på Centerpartiets kommunlista, ner till plats nio: Magnus Hellmark, Rebecka Lindström, André Nyman van der Kaay, Lars Olsson, Börje Andersson, Tommy Starälv, Mattias Henriksson, Elisabeth Norman.
En av dem som hamnat långt ner på listan är Monica Hallgren. Hon berättar att hon nu väljer att hoppa av kommunpolitiken efter 28 år, i protest mot sammansättningen på listan.
– Det är ingen jämställd lista. Centerkvinnorna har jobbat för jämställdhet i 90 år och i Enköping kan man inte få till en lista med lika många kvinnor som män.
– Likadant är det med åldersperspektivet. Personerna på listan är mellan 30 och 63 år. Det är väl känt att yngre personer har svårare att jobba för de äldre. Vi behöver ha med folk även från den äldre gruppen, säger hon.