Ordförande som brinner för landsbygden

Arbete för näringsdepartementet under den borgerliga regeringen gjorde Elisabeth Norman till centerpartist. Flytten till Örsundsbro och lång erfarenhet från fastighetsbranschen har givit henne posten som ordförande i EHB.

EHB:s nya styrelseordförande Elisabeth Norman (C ) berömmer bolaget och dess personal.

EHB:s nya styrelseordförande Elisabeth Norman (C ) berömmer bolaget och dess personal.

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-02-21 21:00

Hon tillträdde sin befattning vid årsskiftet och har ägnat en god del av sin tid sedan dess åt att sätta sig in i bolaget hon nu ska leda, AB Enköpings hyresbostäder.

– Jag har stor erfarenhet av förvaltning och ekonomi från privata fastighetsbolag, men har inte arbetat med allmännyttiga bolag tidigare. Ägardirektivet från fullmäktige är väldigt tydligt när det gäller krav på avkastning och nyproduktion, men säger lite om verksamhet och inriktning, säger Elisabeth Norman.

10 procent betecknar hon som ett ganska högt vinstkrav, men betonar att det är medel som förutsätts användas för nyproduktion med kravet 100 nya lägenheter per år:

– Men det är ett väldigt högt ställt krav som bolaget inte uppnått, och det är inte förvånande. Enköping växer men jag kan inte tänka mig att ens Uppsalahem håller den nybyggnadstakten. Självklart är det ändå det mål EHB har att sträva mot, säger hon.

Och hur ska det finansieras? För Elisabeth Norman är besluten att sälja höghusen i Sadelmakaren och radhusen i Bergvreten och Hummelsta de rätta:

– Belåningsgraden i EHB är hög, och för att få ihop ekvationen med nybyggen är det nödvändigt att sälja höghusen. Tyvärr är förvaltning av radhus mycket kostsammare än förvaltning av flerfamiljshus och EHB måste se över kostnader. Men det står inga fler radhus på säljlistan, säger hon.

Elisabeth Norman beskriver sin och EHB:s roller som delar av samhällsbygget Enköping, ett samhällsbygge hon anser tjänar på att områden innehåller olika typer av bostäder, villor, hyresrätter och bostadsrätter. Men när radhusen i Hummelsta sålts finns EHB kvar bara i Enköping och i Örsundsbro där man också planerar att bygga mera.

– I Älvdansen är byggstart planerad i juni, det pågår vid Bahcotomten och beslut har fattats om bygge i Örsundsbro där vi förhandlar om markköp med Lantmännen, säger Elisabeth Norman.

EHB har lämnat och lämnar kransorterna med undantag av Örsundsbro, men Elisabeth Norman är bestämd:

– Jag brinner för landsbygden och för att det ska vara möjligt att bo och driva företag där. EHB, allmännyttan, ska vara marknadskompletterande och finnas där privata bolag inte satsar. Varför skulle EHB slåss om en markanvisning vid torget? Om ägardirektiven revideras skulle jag inte ha något emot en formulering om var EHB ska finnas, säger Elisabeth Norman.

Elisabeth Norman (C)

Aktuell: Sedan årsskiftet ordförande i styrelsen för Enköpings hyresbostäder.

Bor: Örsundsbro.

Familj: Man och fyra vuxna barn och snart det första barnbarnet.

Yrke: Nu styrelseproffs med uppdrag i ett tiotal styrelser, mest fastighets- och byggbolag, och har ägnat hela yrkeslivet åt arbete med fastigheter, ekonomi, projektering och utveckling.

Intressen: Främst byggnadsvård och antikviteter.

Fritid: Utveckling av Salnecke slott som familjen äger, skog och byggnader, för att bevara och skapa en levande gård och miljö, samt jakt: ”Jag äter helst kött som jag själv skjutit”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om