Oskar om livet som eko-bonde: "Ingen som tvingar mig"

Den nedåtgående eko-trenden gör att många ekologiska lantbrukare lägger ned eller går över till konventionellt sätt att odla och föda upp djur.

Oskar Karlsson driver Tjulsta gård som sedan 1999 är en KRAV-märkt gård med grisar.

Oskar Karlsson driver Tjulsta gård som sedan 1999 är en KRAV-märkt gård med grisar.

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2023-09-07 05:00

Priserna på ekologiska produkter har skenat uppåt både för butiker och producenter, medan eko-trenden pekar nedåt.
– Jag önskar att människor kunde förstå värdet av bra ekologisk mat även fast priserna stigit. Idag så är kostnaderna för oss att producera helt enkelt högre, allt från energipriser och lönekostnader. Och marginalerna krymper, säger Oskar Karlsson, KRAV-bonde som driver Tjulsta gård sydost om Enköping.

undefined
"Idag så är kostnaderna för att producera helt enkelt högre, allt från energipriser och lönekostnader. Och marginalerna krymper." säger Oskar Karlsson.

EP följde med en eftermiddag i en skumpande traktor, på en åker som Oskar Karlsson behövde riva bort ogräs ifrån. 

– Hade jag varit konventionell hade jag inte behövt komma tillbaka om två veckor och köra hela åkern igen. Då hade jag sprutat med kemikalier och sen hade det varit klart. Det tar lång tid att bruka jordarna ekologiskt. Och sadlar jag om förstörs marker som tagit många år att bygga upp. Men det är inte synd om mig, ingen har tvingat mig till detta. Jag har valt det här ekologiska livet för att jag inte gillar att spruta med gifter, säger Oskar Karlsson.

undefined
"När jag ser alla de bönder som drabbats av översvämningar i år känns mina problem väldigt små. Jag vill gärna säga att jag tänker på dem" säger Oskar Karlsson på Tjulsta gård.

Han säger att det finns plats för både ekologiskt och konventionellt lantbruk i Sverige. Naturligtvis tycker han att det är tråkigt att ekologiska produkter som affärsidé har en nedåtgående trend, men menar på att man måste se helheten.

– Ja, jag måste tänka ekonomiskt naturligtvis. Vi blir färre bönder, och vi som är kvar är sjukt effektiva för att spara in på kostnader. Vi vill överleva och försörja våra familjer. Men det är inte bara pengar det handlar om, för jag tycker faktiskt om att se saker växa i ett ekologiskt lantbruk och samarbeta i klang med naturen. 

undefined
KRAV-grisar på Tjulsta gård.

Ur hälsotrenden kom hälsomat som från 2010 ledde till en stark uppgång för ekologiska produkter. Runt 2017 avstannade trenden och vände sakta nedåt. Med kriget i Ukraina och inflationen så svalnade intresset för ekologiska produkter ännu mer.

Hur tänker du kring ekologiska trenden?

– Konsumenterna letar lågpris och handlarna tar inte med ekologiska produkter i kampanjer lika ofta. Vi vill exponeras på ett bättre sätt i butikerna. Att det står kommer från "Svenska gårdar" är jättebra, men gärna att det syns på etiketterna vilken gård det kommer ifrån så känslan av närproducerat inte kommer bort, något konsumenterna verkar tycka är viktigt.

Fortsätter du som KRAV-bonde?

– Trots allt är det ett företag jag driver som måste anpassa sig till vad marknaden vill ha, så jag får hela tiden räkna och se över riktningen, säger Oskar Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!