Omvänd skolskjuts från stad till land

Utbildningsförvaltningen vill gärna utreda omvänd skolskjuts – från stan till landsbygden.

Det kan bli aktuellt att bussa barn från stan till skolor på landet.

Det kan bli aktuellt att bussa barn från stan till skolor på landet.

Foto: Magnus Eriksson / arkiv

Enköping2020-02-25 19:00

Sommaren 2019 berättade tidningen att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden gav utbildningsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten till ett försök med en inhyrd busstur mellan Enköping och Fjärdhundra. Syftet med det var att avlasta skolorna i tätorten, där elevtrycket är stort, och ge Fjärdhundraskolan ett större elevunderlag.

Nu ska frågan upp på nytt på utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden på veckans sammanträde. Förvaltningen är villig att få uppdraget på nytt, något omformulerat.

Nu handlar det inte enbart om en busstur mellan Enköping och Fjärdhundra, utan om omvänd skolskjuts mellan skolor i centralorten och skolor i kransorterna. Det konstateras att Fjärdhundraskolan har plats för betydligt fler elever, men att också Örsundsbroskolan har ett begränsat antal platser över.

Vidare pekar man på att skolorna på mindre orter också fyller andra funktioner i samhället än själva undervisningen.

Inne i stan brottas skolor med överbeläggning. Samtidigt kan det vara svårt att hålla god kvalitet och även att rekrytera behöriga lärare i skolor med låg beläggning.

Vinsterna som utbildningsförvaltningen ser med omvänd skolskjuts är det kan ge en större blandning av elever från olika bakgrund.

"Elever med olika slags bakgrund gynnar lärandet för alla elever. Samtidigt som elever med ett annat modersmål än svenska kan ges goda förutsättningar till bra språkträning", står det i beslutsunderlaget.

Det fria skolvalet får dock inte åsidosättas, utan det är lagstadgat.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!