Över en natt fick Enköpings kommunala hemtjänst 135 nya hemtjänstkunder.
De tre månaderna som gått sedan kommunen sa upp avtalet med Allas vård och omsorg och det stod klart att bolagets sista arbetsdag skulle bli den 21 augusti har varit hektiska för det 15-tal personer som jobbat med övertagandet. Och den 10 september tillkommer ytterligare ett 50-tal hemtjänstkunder från det privata Continuum, som också fått sitt avtal uppsagt.
– Man kan säga att vi haft fullt upp, konstaterar Katarina Löfberg.
Hon berättar att en stor del av arbetet har haft fokus på att få tag på personal, inte bara till de nya omsorgstagarna utan också till övrig verksamhet som ju befunnit sig mitt i semesterperioden. Hur många av AVO:s cirka hundra vårdbiträden och undersköterskor som sökte jobben hos kommunen vet hon inte men 35 av dem har anställts. Under de tre månaderna har kommunen totalt hållit 350 anställningsintervjuer.
– Vi behöver fortfarande anställa ett 25-tal personer för Continuums kunder men vi har lyckats pussla så vi fått ihop det hittills. Vi har otroligt duktiga medarbetare som ansträngt sig till det yttersta, säger hon.
Så hur gick första dagen?
– Alla kunder som skulle ha hjälp med insatser fick det, det känns väldigt bra, trots lite kaos.
Särskilt rörigt var det i AVO:s gamla lokal i Hettemarkshuset eftersom kommunen inte fick tillträde till den förrän på onsdagsmorgonen.
– Arbetskläderna låg i stora kartonger, de nya telefonerna skulle startas upp och personalen skulle ha inloggning, lokalen hade inte ens wifi. Men vi hade mannat upp med mycket folk på plats så det löste sig otroligt snabbt.
En av svårigheterna som kommunen haft med att ta över hemtjänstkunder från ett privat företag har varit att man inte i förväg kunnat få ta del av all information om de enskilda kunderna.
Biståndsbesluten, som visar vilka insatser de olika hemtjänsttagarna ska ha hjälp med, har man kunnat ta del av men först på onsdagen när man tog över fick man reda på detaljerna och kunde göra om en fungerande dagsplanering.
Detta har att göra med lagstiftningen som säger att information om kunder inte får delas utan deras samtycke.
– Vi har inte haft tillgång till kunderna så vi kunnat få samtycke. AVO hade fått samtycke från vissa men långt ifrån alla. Det är så verkligheten ser ut men det är klart att det hade underlättat för vår planering om vi kunnat få den här informationen tidigare. Framförallt hade det varit tryggare för våra kunder, säger Katarina Löfberg.
Av samma anledning fick man heller inte förrän på onsdagen, när personalen som tidigare jobbat på AVO kom till sina nya jobb på kommunen, kännedom om vilka kunder dessa haft tidigare och kunde först då planera in dem i schemat hos "rätt" person.
Katarina Löfberg säger att man nu i möjligaste mån försöker att låta den "gamla" AVO-personalen jobba hos samma kunder de hade tidigare.
– Men vi jobbar inte exakt på samma sätt som AVO gjorde och kunderna får räkna med att träffa ny personal. Jag hoppas att alla ger det några veckor, tills inkörningsperioden är över och vi lärt känna varandra. Första tiden kommer vi att titta på planeringen och lägga om tider. Jag är säker på att det kommer att bli bra, säger hon.
I avtalen med AVO och Continuum ingick också hemsjukvård och rehabinsatser. Även detta har Enköpings kommun nu tagit över.