– I händelse av krig måste vi ha en plan, säger länsantikvarie Roger Edenmo på länsstyrelsen i Uppsala län.
1954 tillkom den så kallade Haagkonventionen som ska skydda kulturegendom i händelse av väpnade konflikter. Den kom till efter omfattande förstörelse av kulturarv under andra världskriget. Tanken är att de anslutna länderna, under fredstid, ska märka ut sin kulturegendom så att man, under krigstid, vet vilka värdefulla kulturegendomar som inte får förstöras. I Sverige är det dock hittills endast Gotland som skyltat upp sina mest värdefulla kulturmiljöer.
Rysslands krig i Ukraina har nu satt fart på arbetet i övriga län. I Uppsala län har man sedan i höstas jobbat med en lista som består av 64 objekt. Innan länsstyrelsen avslöjar vilka de 64 objekten är ska de dock godkännas av Riksantikvarieämbetet.
– Vi vet ju inte om vi får dem godkända, då blir det konstigt att peka ut objekt, säger Roger Edenmo.
EP har dock hittat ett brev till kommunen där Vårfrukyrkan pekas ut att bli ett av de 64 objekten och därmed ska märkas med ett internationellt emblem, enligt 1954 års Haagkonvention.
– Jo, Vårfrukyrkan är med från Enköping. Och Brandskogsskeppet i Boglösa, säger Roger Edenmo.
En tredjedel av objekten är fornlämningar, en tredjedel kyrkor och en tredjedel byggnadsminnen, alltså kulturobjekt som också skyddas av kulturmiljölagen. Enligt brevet till kommunen kan det också handla om museer, hembygdssamlingar, arkiv och bibliotek.
Uppdraget till länsstyrelserna har varit att man ska vara restriktiva med antalet objekt.
– Det har inte varit något lätt val med tanke på hur många medeltida kyrkor och fantastiska kulturmiljöer som finns här. Listan är väl vår professionella bild av de mest betydelsefulla, karaktäristiska miljöerna som finns i länet, säger Roger Edenmo.
Hur känns det att ta fram en lista som ni helst ser inte kommer till användning?
– Ja, lite konstigt förstås. Vi förbereder oss på det vi inte vill ska hända, men om det ändå händer har vi en plan.
Roger Edenmo berättar att det också finns en tilläggsplan till länsstyrelsens arbete, nämligen att planera för undanförsel av lös egendom.
– Då handlar det om att flytta undan saker eller att skydda egendom på plats. Även där måste det finnas en plan för vad som är mest värdefullt och vad man gör med de sakerna. Här måste vi samarbeta med kyrkan och de andra aktörerna, säger han.