Oklart vem som har ansvaret för renoveringen

Det är ännu oklart om det är entreprenören eller kommunen som är ansvarig för de skador som finns i omvårdnadsboendet i Åkersberg.

Evakuerat. Omkring 55 boende vid Åkersbergsvägen 3 har tvingats flytta på grund av problem med inomhusluften.

Evakuerat. Omkring 55 boende vid Åkersbergsvägen 3 har tvingats flytta på grund av problem med inomhusluften.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2017-12-17 18:00

Samtliga boende, omkring 55 personer, vid Åkersbergsvägen 3 har nu evakuerats till andra boendelösningar på obestämd tid.

Troligen är det fukt i golvkonstruktionen som orsakat obehag hos personer som vistas i fastigheten men exakt vad problemen beror på vet man inte idag.

– Vi är i ett skede där vi jobbar för att specificera orsaken till problemen och såväl tekniska experter som jurister är inkopplade. Vi har gjort ett antal undersökningar men behöver göra fler för att komma åt grundorsaken, säger kommunens fastighetschef Anders Häggström.

Så länge man inte vet orsaken till problemen kan man inte jobba för att åtgärda dem.

– Det är kopplat till entreprenaden. Det finns garantier på jobben som gjorts och om vi åtgärdar något som visar sig inte vara det egentliga problemet riskerar vi garantin, säger Anders Häggström.

Först när man är överens med entreprenören, i det här fallet Peab, om orsaken till problemen kan man besluta vilka åtgärder som ska göras.

– Man kan inte säga att allt är entreprenörens ansvar. Som beställare har vi också ett ansvar och det är där diskussionen är idag. Men vi har en dialog med Peab och vi pratar med varandra utan låsningar, säger Anders Häggström.

Vem som ska ta kostnaderna för renoveringen av byggnaden är kopplat till ansvarsfrågan. Det kan landa på entreprenören eller på beställaren (kommunen) eller utmynna i en lösning där ansvaret är delat..

Problemen i byggnaden sätter lite myror i huvudet både på både kommunen och entreprenören. Det finns flera fastigheter som byggts vid samma tid och med liknande teknik men som inte alls visar upp samma problematik.

– Vi har inte heller haft låga krav i upphandlingen. Vi är därför förvånade över att dessa problem har uppstått, säger Anders Häggström.

Hur lång tid det tar innan man är klar med utredningen av orsaken samt ansvarsfrågan är oklart. Enligt Anders Häggström är det en process som måste få ta tid.

– Jag förstår att de boende och anhöriga tycker att det tar tid. Men vi kan inte forcera den här processen. Jag beklagar verkligen att det har blivit så här, säger Häggström.

När renoveringen kan göras och när de boende får flytta tillbaka till Åkersbergsvägen igen kan han inte svara på idag.

– Ambitionen är att komma igång i början av nästa år, det här har hög prio. Vi vill få till en snar lösning så folk kan återvända till boende och jobb.

De boenden som hyresgästerna har evakuerats till har man ettårskontrakt på, med möjlighet till förlängning.

– Vi bedömer att det ska räcka tills vi får ordning på Åkersberg igen, säger Anders Häggström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om