Ökade kostnader slår mot bryggerier – Men inte Kesudden

Nu slår ökade kostnader och höga elpriser mot små hantverksbryggerier och en tiondel av verksamheter som medverkar i en undersökning berättar att de troligtvis kommer behöva lägga ned. Men Kesudden i Enköping står stabilt.

Joakim Jansson, Fredrik Lundquist, Jimmy Larsson brygger sin öl på Mickes Kesuddens Hantverksbryggeri. Deras ipa "Michael" har tagit slut på hyllorna men det beror bara på att den har sålt slut.

Joakim Jansson, Fredrik Lundquist, Jimmy Larsson brygger sin öl på Mickes Kesuddens Hantverksbryggeri. Deras ipa "Michael" har tagit slut på hyllorna men det beror bara på att den har sålt slut.

Foto: Anders Jagemo, Systembolaget, Pontus Lundahl/TT

Enköping2023-01-23 20:00

I en undersökning från Sveriges Oberoende Bryggerier bekräftas ökade kostnader och vikande försäljning inom bryggeribranschen. I undersökningen uppger fler än åtta av tio bryggerier att ökad inflation och dyra elräkningar kommer att få stora och negativa effekter på verksamheten under året. Dessutom menar var tionde verksamhet att de sannolikt kommer tvingas lägga ned sin verksamhet om ingen förbättring sker. 

Ordförande Erik Frithiof i Sveriges Oberoende Bryggerier tycker att den närmsta tiden ser bister ut för hantverksbryggerierna. 

– Det är ju otroligt besvärande och ser precis ut som vi tidigare har missstänkt.

Samtidigt ser han en lösning. För att utjämna konkurrensvillkoren mellan små och stora bryggerier tycker han att Sverige ska sänka skatten på den mindre mängd öl som bryggs av små och oberoende bryggerier.

– EU har genom alkoholskattedirektiv öppnat upp för att införa differentierad alkoholskatt, eftersom att de har identifierat det som ett problem. Det är ju för att behålla arbetstillfällen, en dryckeskultur och så vidare. Inte bara för att rädda företag. I EU är det bara Sverige och Spanien som inte har det. Men vi vet att det finns de i riksdagen som arbetar för det.

Micke Eklund, ägare av Kesuddens Hantverksbryggeri i Enköping, drabbas inte särskilt mycket av omständigheterna.

– Jag har ju bryggeriet som en sidoverksamhet och brygger bara för slutna sällskap och bryggerifesten, typ 8 gånger per. Bryggeriet som har anställda och brygger varje vecka har såklart helt annan utväxling på problematiken med skenande elpriser, frakt- och råvarupriser men det bekommer inte mig direkt, säger han. 

– De batcher jag ändå brygger skiljer det för all del någon tusenlapp eller två per styck på, men det är ju inte mycket utslaget på hela året. Ökade fraktkostnader har jag löst genom att ta skåpbilen och åka till Upplands Väsby och hämta malt och humle själv!

Joakim Jansson, Fredrik Lundquist och Jimmy Larsson brygger sin öl på Kesudden. Deras ipa "Michael" har tagit slut på hyllorna men det beror bara på att denna omgång sålt slut.

– Tar det slut på Systembolaget så tar det slut. Priserna har ju absolut gått upp och vi kommer att behöva justera priset på ölen. Men produktionen kommer vi att sköta på samma sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!