Ett gediget och strategiskt kampanjarbete fick Liberalerna att öka bland väljarna i Enköping i EU-valet. Den analysen gör Svante Forslund, gruppledare för Liberalerna i Enköpings kommun.
– Vi har en cykel som börjar bli välkänd. Den har vi haft på torget på lördagar för att visa upp oss och EU-budskapet. Dessutom har vi plikttroget betat av alla brevlådor för första gången. Det har blivit många goa samtal och lätt att möta folk när man är ute och lappar, så det har varit jätteroligt, säger Svante Forslund.
Extra roligt tycker han det är att Liberalerna lokalt har ökat från 2,8 procent i förra EU-valet till 3,5 procent den här gången.
– Att vi är ett litet och förnuftigt parti, det är vår styrka. Vi har en sansad och bra politik.Vår hjärtefråga är kriget i Ukraina. Det har varit vårt fokus och där måste vi stå enade.
Men, att ha en hjärtefråga, kan också innebära att man förlorar väljare till något annat parti, tror Svante Forslund.
– Ska man peka på något negativt så är det att vi har missat ungdomarna och klimatfrågan. Vi har missat de framgångsrika, unga, välutbildade kvinnorna. Den analysen är ganska klar. Klimatfrågan är väsentligare än man tror, konstaterar Svante Forslund.
Miljöpartiet ökade både i riket och bland i Enköpings EU-väljare, men det engagemanget visade sig inte lika tydligt i övriga Europa.
– De gröna backade i hela Europa och det är ett bakslag för det är där det avgörs. Jag tycker vi är duktiga på klimatarbete här i Enköping, men vårt parti behöver ändå bättra oss och jobba mer med klimatfrågan och nå ut till ungdomarna.
Även Socialdemokraterna har letat upp väljarna.
– Vi har haft 2 444 samtal under kampanjen genom att knacka dörr och fått fina samtal med Enköpingsborna. Många tycker EU-politik är svårt och det har därför handlat mycket om att få människor att gå och rösta och diskutera med dem hur de kan tänka när det ska välja, säger Jesper Englundh (S) kommunalråd.
Socialdemokraterna i Enköping gick från 21,6 procent i förra EU-valet till 24,1 procent i årets val.
– Jag är jättenöjd över att vi har gått fram. För oss har det handlat mycket om att stå upp för Ukraina och freden. Sedan är klimatfrågan naturligtvis en stor fråga. Vi vill stå upp för de här värdena, säger Jesper Englundh.
Valdeltagandet i Enköpings kommun har gått ned till 47 procent i årets EU-val från 51,3 procent. Vad säger du om det?
– Vi såg att valdeltagandet sjönk även i förra kommunvalet och jag är väldigt orolig för att valdeltagandet sjunker, för det bör vara ett tecken på något. Kanske känner man främlingskap gentemot politiken och det är något vi måste ta till oss som politiker i alla partier.
– Samtidigt tycker jag att invånarna måste använda sin röst i alla val. Det är ett samspel mellan väljarna och oss politiker.
Att ni har ökat, känns det som en skjuts framåt?
– Alla samtal vi har haft med Enköpingsbor gör mig hoppfull. Alla röstar naturligtvis inte på Socialdemokraterna men det känns hoppfullt att invånarna är engagerade i hur vi utvecklar vår kommun. Jag tycker också det är ett gott samtalsklimat där ute, jämfört med hur det kan låta i andra kanaler. Det blir bra samtal när man möts öga mot öga.
Moderaterna i kommunen ökade också. Från 19,8 procent i förra EU-valet till 21, 3 i årets val. Kommunalrådet Peter Book (M) är nöjd.
– Vi är jätteglada. Detta är resultatet av hårt lokalt arbete tillsammans med riks och genom en tydlig politik på hur vi ser på EU, säger han.
Klimatfrågan verkar vara viktig bland väljarna i Sverige. Miljöpartiet gick framåt i riket och även lokalt.
– Lokalt är vi överens i de flesta miljöfrågor och det är jättekul att Miljöpartiet har ökat och vi ligger inte långt efter. Men Sverige kan inte lösa miljöfrågorna själva.
Vad säger du om att det var 47 procent av de röstberättigade i Enköpings kommun som röstade i EU-valet?
– Det är lite förvånande. Jag tycker det har varit en bra kampanj och EU påverkar ju alla på ett eller annat sätt. Det är en förmån att få rösta och då är det synd när man inte tar Europafrågorna på större allvar och sätter sig in i frågorna mer. Men det kanske känns lite abstrakt med EU. Det brukar till exempel ta mellan fem och tio år för att jobba igenom en fråga i EU. Här har alla partier ett ansvar, tycker Peter Book.