Ohållbar situation gav ett helt års frånvaro

Pappans berättelse om sonens skolgång på Enöglaskolan visar på en kaotisk skolmiljö. I ett helt år vägrade pojken gå till skolan.

Pojken vägrade skolan totalt och gick in i en depression.

Pojken vägrade skolan totalt och gick in i en depression.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Enköping2021-03-04 21:00

EP har tidigare berättat att Skolinspektionen har konstaterat allvarliga brister på Enöglaskolan när det gäller skolans arbete med särskilt stöd och extra anpassningar. Skolinspektionens beslut innebär ett viteshot på 950 000 kronor om inte bristerna åtgärdas.

En förälder berättar för EP om hur hans son, som har Asperger och ADHD, långt ifrån fick tillräcklig hjälp och stöd i sin skolgång på Enöglaskolan.

Inför skolstarten höstterminen 2018 var familjen på informationsmöte. Pappan berättar att de hade varit skeptiska från början, men tongångarna på mötet lovade mycket gott med en satsning på specialpedagoger.

– Man skulle få en väldigt lugn och tyst miljö i skolan. Studieron stod i fokus, berättar pappan.

Sonen började i årskurs sju. Hans funktionshinder gjorde det omöjligt att vistas i klassrummet. Pojken fick sitta i ett grupprum intill klassrummet och mentorn fick springa emellan. Familjen efterlyste extra hjälp, men någon sådan fanns inte att tillgå.

Efter skoldagarna på Enögla var pojken väldigt trött och sov i flera timmar när han kom hem.

När vårterminen kom ville inte sonen gå till skolan. Han hade försökt hålla ut, men nu gick det inte längre. Inget hördes från skolledningen. På eget initiativ kontaktade pappan socialtjänsten och fick till ett möte om sonens skolgång.

När pappan anmälde situationen till Skolinspektionen visade sig skolans dokumentation vara väldigt tunn. Efter det fick sonen en lektionstimme med specialpedagog tre dagar i veckan. I åttan utökades det till två lektionstimmar dagligen.

– Att ge en elev så lite undervisning termin efter termin är att skicka ett barn rätt in i utanförskap.

I åttan blev specialläraren sjukskriven en tid. Flera lärare utan synbar kunskap om pojken hoppade in. Pojken fick sitta i ett avskiljt rum, men skrik och bankande på dörrar och väggar från korridoren störde avsevärt. Även personal knackade på upprepade gånger och störde lektionerna.

– Från och med höstlovet 2019 fick han nog. Han klarade inte av miljön och de tafatta åtgärder som skolan hade försökt genomföra till en bra skolgång. Han vägrade skolan totalt och gick in i en depression.

Pappan upplevde att familjen fick tjata sig till möten, men planerna för pojkens skolgång fortsatte enligt tidigare inslagna spår, utan att han ens var där.

Under 2020 fick pappan plötsligt veta att biträdande rektorn hade slutat, till synes utan att ha gjort någon överlämning när det gällde pojken.

En ny biträdande rektor, Calle Flygelholm, försökte tillsammans med specialläraren få tillbaka pojken. Men det var för sent.

– Enöglaskolan hade verkligen bränt sina broar i förhållande till grabben.

Sonen var frånvarande från skolan ända till efter höstlovet 2020, då han började på en ny skola efter ett efterlängtat beslut av förvaltningschefen Linda Lindahl.

Pappan tycker att skolledningen har brustit påtagligt i hanteringen av hans barn. Men några på skolan har kämpat för pojkens bästa.

– Jag vill ge en väldigt stor eloge till Calle Flygelholm, specialläraren och mentorn. De tre har varit eldsjälar, men det är väldigt svårt när man saknar den djupgående kompetensen i hur man arbetar med elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Sonen trivs bra i sin nya skola. Där fungerar det.

– Men han är långt ifrån gymnasiekompetent. Det finns inte på världskartan att han skulle gå ut nian i vår med godkända betyg, säger pappan.

Enögla har granskats

Efter en första riktad tillsyn på Enöglaskolan från Skolinspektionens sida förelade myndigheten kommunen att åtgärda brister i tryggheten, studieron och i insatserna mot kränkande behandling. Viteshotet på 950 000 kronor har dragits tillbaka då kommunen gör "nödvändiga rättelser", som inspektionen formulerar det.

Ett nytt vitesföreläggande på 950 000 kom i februari. Nu måste kommunen åtgärda brister i skolans arbete med särskilt stöd och extra anpassningar. Det ska vara gjort senast 1 oktober.

Karta: Enöglaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!