Öde gymnasium sjuder ändå av liv

Westerlundska gymnasiets korridorer ligger öde. Undervisning i coronatider sätter både personal och elever på prov.

Daniel Hellström, tillförordnad rektor, saknar eleverna på gymnasiet.

Daniel Hellström, tillförordnad rektor, saknar eleverna på gymnasiet.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-04-05 11:00

Dörrarna till Westerlundska gymnasiet är låsta. En ringklocka och dörröppnare som kan skötas från receptionen har införskaffats sedan skolan stängde sin ordinarie undervisning i lokalerna.

Det går både bra och det finns utmaningar, enligt tf rektor Daniel Hellström.

– Mycket fantastiskt sker i den här ovissheten. Våra lärare och elever fick ett dygn på sig till att ställa om, säger Daniel Hellström.

En positiv sak är att Westerlundska innan den påtvingade distansundervisningen redan låg långt framme i användandet av den digitala plattformen Teams.

– Samtidigt vet vi också att många är väldigt stressade av den här situationen. Vi uppmanar personalen att logga ut och koppla ur vid arbetsdagens slut.

Det digitala arbetssättet passar inte heller alla elever.

– För många elever kan det vara svårt att ha en genomgång digitalt. Man kanske inte vill störa genomgången och det går inte att sträcka upp handen som man är van vid att göra i klassrummet. 

– Sedan har vi en fråga som hänger över alla våra treor och det är deras student. Den är deras crescendo, deras målgång som ingen kan svara på hur den blir.

Som läget är nu blir det inget studentfirande av vanligt slag.

– Vi kommer att titta på alla möjligheter som finns för att ge våra treor en minnesvärd avslutning, säger Daniel Hellström.

En hel del prov sker trots allt på plats inne i skolan. I vanliga fall kan man samla många elever på liten yta i ett klassrum. Men nu måste eleverna spridas ut på flera klassrum och med fler provvakter.

– Vi tar emot eleverna i små grupper på tre till fyra elever, berättar ungdomskonsulenten Dzevad Tatarevic som är med och ordnar sådana provtillfällen.

Inne i ett klassrum träffar vi lärarna Maria Larsson och Anette Broberg som sitter vid varsin dator och undervisar på distans.

– Man saknar den dagliga elevkontakten i klassrummet och det tror jag att eleverna också gör, för att det ger de dagligen uttryck för, säger Maria Larsson.

De är överens om att det har varit en stor omställning i lärarjobbet att plötsligt undervisa helt digitalt.

– Det är roligt och lite tröttsamt för huvudet, berättar Anette Broberg.

Kurator Lova Sylvan berättar att hon får många samtal från elever som är oroliga över sina studiesituation, som tycker att de har svårt att anpassa sig.

– Mycket är oklart och många hör av sig och oroliga. Nu kör vi videosamtal i stället för vanliga samtal, berättar Lova Sylvan.

Karta: Westerlundska gymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!