EP har tidigare rapporterat om Skolinspektionens vitesföreläggande mot Enköpings kommun med anledning av allvarliga brister i trygghet, studiero och arbetet mot kränkningar på Enöglaskolan.
Nu har myndigheten dragit tillbaka vitesföreläggandet på 950 000 kronor. Skolinspektionen bedömer att kommunen har vidtagit nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med problemen. Inspektionen har följt upp den tidigare riktade tillsynen med besök på skolan i höstas.
Men samtidigt som hotet om vite dras tillbaka kommer Skolinspektionen med ett nytt vitesföreläggande för Enöglaskolan. Även den här gången är vitesbeloppet 950 000 kronor. Allvarliga brister när det gäller särskilt stöd och extra anpassningar ska åtgärdas senast 30 september i år. Annars kan kommunen alltså få betala nästan en miljon.
Bakgrunden till detta är ett stort antal elever som har haft betyget F, streck eller anpassad studiegång i samma ämne i minst två terminer, utan att eleverna har fått extra anpassningar eller särskilt stöd.
Många utredningar om särskilt stöd har stått på kö i väntan på att påbörjas. "I intervjuer uppger lärare att utredningar om särskilt stöd tar väldigt lång tid och att de specialpedagoger som arbetar på skolan arbetar intensivt men hinner inte med", står det i Skolinspektionens beslut.
Enligt ett pressmeddelande är kommunen till freds med beslutet om att viteshotet dragits bort angående trygghet, studiero och kränkningar.
– Beslutet var väntat eftersom vi har arbetat mycket med de här frågorna och satt in olika åtgärder som ska ge resultat på kort och lång sikt. Men jag är inte nöjd ännu, och fortsätter jobba tillsammans med elever och personal för att förbättra skolans upplevda trygghet och studiero, säger Enöglaskolans rektor Maria Söderlind.
När det gäller de nya påtalade bristerna, kring särskilt stöd och extra anpassningar, anser utbildningsförvaltningens chef Linda Lindahl att man är på rätt väg.
– Vi känner oss trygga med den struktur vi har för vårt förbättringsarbete och ser de identifierade områdena som Skolinspektionen pekar på som områden där vi redan är på rätt väg, säger Linda Lindahl.
Kommunen måste nu se till att lärarna ges kompetensutveckling i skollagens bestämmelser om stöd. Dessutom måste skolan minst en gång under terminen gå igenom samtliga elevers kunskapsutveckling och identifiera behoven av särskilt stöd och anpassningar.