– Det är en process som har tagit tid så det här är roligt för alla parter, säger Urban Wahlström och Ingrid Ljung från Statens fastighetsverk när de på torsdagen tog ett symboliskt spadtag vid bygget av det nya hönshuset på Landsberga gård norr om Enköping.
Per och Joakim Sandqvist, som arrenderar och driver den gamla kungsgården i fjärde generation, håller med.
– Det känns skönt att ta nästa steg med de fysiska byggnaderna, säger Per Sandqvist.
Det var i oktober 2018 som det gamla hönshuset med 14 000 värphöns totalförstördes i en våldsam brand. Byggnaden var från början en ladugård som uppfördes 1892 av Per och Joakims farfars far, den var ritad av JP Johansson.
– Efter branden tog vi beslut om att platsen för det gamla hönshuset skulle bevaras som kulturminnesmärke, säger Urban Wahlström.
Det nya hönshuset byggs därför på södra sidan om landsvägen, bredvid de befintliga gårdsbyggnaderna. Det kommer att inrymma en avdelning med 15 000 värphöns som får möjlighet till utevistelse i de sex hektar rasthagar som ska omge byggnaden. Här kommer även ett packeri att inrymmas.
– Det är spännande att vara med under processen och se hur det byggs, likaså utvecklingen av gårdsbutiken, säger David Sandqvist som är nästa generation som ska driva gården.
Då Landsberga gård är en kungsgård med anor från 1200-talet och ägs av Statens fastighetsverk har turerna kring det nya hönshuset varit många. En offentlig upphandling av bygget skulle göras med en budget på högst 31 miljoner i statliga medel.
– Vi har lyckats hålla kostnaderna till 19 miljoner och vi måste ha en viss riskmarginal, säger Ingrid Ljung.
Landsberga är ett statligt byggnadsminne och för varje åtgärd på gården måste ansökan göras till Riksantikvarieämbetet. Som exempelvis platsen för det nya hönshuset, taklutning och fönstrens utformning på byggnaden. Allt ska stämma med gårdens befintliga exteriör.
Den vision som Per och Joakim hade om en tre gånger så stor hönsbesättning gick av olika anledningar inte att genomföra på gården i Landsberga. Men äggproduktionen kommer ändå att utökas kraftigt då Per och Anette Sandqvist köpt in en gård i Österunda där de planerar produktion med 30 000 värphöns.
– Det blev en fin lösning, vi tror verkligen på närproducerat och frigående höns utomhus, säger Per Sandqvist som hoppas att kunna nyanställa minst tre personer till äggproduktionen.