I Enköping har arbetslösa och föräldralediga rätt till 20 timmars barnomsorg i veckan, vilket är fem timmar mer än lagkravet på 15 timmar.
Magnus Johansson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, kommer att på nästa sammanträde i nämnden lägga ett förslag om att minska de arbetslösas och föräldraledigas rätt till 15 timmars barnomsorg i veckan under 2025.
Hans intention är att det ska vara ett försök, som kan bli permanent om det slår väl ut.
– Det viktigaste i min värld är hur personalen ställer sig till det här. Blir det en bättre arbetsmiljö? säger Magnus Johansson.
Det är dock svårt att överblicka vilka effekterna blir både när gäller personalens arbetsmiljö och kostnadsbesparingar. Bland annat består svårigheten i det inte kommer att vara samma föräldrar som har barnomsorg nästa år som i år.
– Det är jättesvårt. Vi har suttit och diskuterat det här och ju mer vi har diskuterat det har jag insett att ingen vet. Då kom jag på att vi gör ett försök. Om det här försöket går bra och även ger en ekonomisk vinning så gynnar det oss nästa år då vi kommer att ha det dåligt ställt, för att då behöver vi kanske inte göra några uppsägningar.
Han tror att Enköpings kommun teoretiskt skulle kunna spara mellan fem miljoner och tio miljoner kronor årligen på förändringen.
En annan aspekt som han lyfter fram är att det inte är förbehållet alla föräldrar att ha råd att betala för de fem timmarna extra barnomsorg i veckan, från 15 till 20 timmar.
Lagen om allmän förskola innebär att föräldrar, och det gäller inte bara föräldralediga och arbetslösa, har rätt till 15 timmars avgiftsfri förskola i veckan när barnen är mellan tre och fem år. För yngre barn är det avgift enligt maxtaxa som gäller även för de första 15 timmarna i veckan.
Idag i Enköping har 268 barn till arbetslösa eller föräldralediga, barn i åldrarna tre till fem år, förskoleplats mellan 15 och 20 timmar i veckan. 170 av dessa går i kommunal förskola medan 98 går i förskolor med andra huvudmän.
En möjlig negativ ekonomisk effekt för kommunen av att minska rätten till förskola från 20 till 15 timmar för föräldralediga är att det skulle kunna medföra att fler föräldralediga väljer att gå tillbaka till arbetet tidigare, vilket leder till att dessa barn är på förskolan i flera timmar och det leder i sin tur till ökade kostnader på grund av ett ökat behov av bemanning.