Bussarna i Enköping går nästan tomma och förargar Enköpingsbor som anser att tätortstrafiken är överdimensionerad och kostsam. Bilden blir inte lika entydig när man talar med chaufförer som kör tätortsbussarna.
– Det varierar ganska mycket. I semestertider och skolorna är stängda är passagerarna naturligtvis färre. I sommar har det varit fler än vanligt, coronaavspärrningen i bussen gör att en del tror att det är gratis, säger Carola Hansson som har åtta års erfarenhet av att köra tätortsbussar i Enköping.
Ett nytt linjenät ser hon fram emot, men ser också möjligheter att ändra i nuvarande tidtabeller:
– Man kan till exempel undra över varför bussarna till lasarettet nu går så sent på helgmorgnar att personal inte har någon nytta av dem, säger Carola Hansson.
Hon och fem passagerare väntar in avgångstiden för linje 210 från resecentrum till Fanna och vidare österut.
Men det är inte bara årstiden som gör att antalet passagerare varierar berättar hennes kollega Henrik Botolfs som ska köra linjen 220 till Bredsand och Kolarvik:
– Varma dagar kan det vara väldigt många som åker ut till Bredsand. Men självklart påverkas antalet passagerare av när skolor och jobb är i gång, och också vilken tid på dagen det är. Morgnar och eftermiddagar är det flera än mitt på dagen, säger Henrik Botolfs.
Mest passagerare har linjer som går via Lillsidan och Romberga, men de hållplatser där flest passagerare går av eller på, är bland annat vid Ica Maxi, Varggatan, stationen, Coop, Gustav Adolfs plan, och Stora Torget.
– Framför allt många äldre har ärenden till Stora Torget med apotek och butiker, så även om trafik ska bort från centrum måste den hållplatsen finnas kvar, säger Henrik Botolfs.
Lena Johansson rycker in som chaufför under sommaren men är annars administratör på Björks buss AB:
– Det är trevligt som omväxling, och trevligt att köra här i Enköping där passagerarna hälsar på chaufförerna. I Stockholm är det inte så. Det nya linjenätet tror jag blir bra, om det är möjligt att ändra linjer och tider redan nu vet jag inte.
Mitt på dagen kör Ahmed Jama buss 212 från centrum till stationen runt Fanna, Åkersberg, Varggatan och tillbaka via Herrgården. Passagerarna är inte fler än en handfull, de flesta går av i centrum:
– Jag har kört stadsbuss i tre år. Passagerarna är inte alltid så många men framför allt äldre är väldigt glada och tacksamma, inte minst på buss 216, Mjuka Linjen, säger Ahmed Jama.