Nya vanor i handeln som är här för att stanna

Onlinebeställning och hemleverans från butik är här för att stanna, en effekt av corona.

”Onlinebeställningarna ökar och är här för att stanna, hämtkassar i butik är en tjänst vi kommer att ha kvar,” säger Hans Löfgren här tillsammans med Märta Wässman som plockade hämtkassar på Stora Coop under onsdagen.

”Onlinebeställningarna ökar och är här för att stanna, hämtkassar i butik är en tjänst vi kommer att ha kvar,” säger Hans Löfgren här tillsammans med Märta Wässman som plockade hämtkassar på Stora Coop under onsdagen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-07-25 06:00

Hemleverans av livsmedel och hämtning av matkassar i butik ökade kraftigt under våren.

Enligt organisationen Svensk Dagligvaruhandel ökade hemleveranserna med 84,3 procent och hämtning i butik med 233,1 procent i juni jämfört med samma tid förra året.

– Den kraftiga ökningen beror delvis på att få butiker hade den tjänsten tidigare, säger Hans Löfgren tf butikschef vid Stora Coop i Enköping.

Coopbutiken i Enköping införde plock och hämtning i butik i våras, tidigare levererades dessa matkassar från Coop i Eskilstuna. Det är en ny tjänst som är här för att stanna.

I butikens entré står de gröna skåpen där kunderna hämtar sina färdiga kassar. Butiken har varit en av pilotbutikerna i landet för den nya tjänsten och efterfrågan ökar.

– Vi har investerat i utrustning för hämtkonceptet och stärkt upp bemanningen genom omstrukturering i butiken, det är ingen tillfällig satsning, efterfrågan har stabiliserat sig efter våren, säger Hans Löfgren.

Antalet kunder som besöker butiken har minskat, delvis beroende på att Westerlundska gymnasiet stängde i våras och många skolelever försvann som kunder. Även besöken av äldre från närbelägna Kryddgården minskade.

– Men nu börjar de äldre handla mer i butiken igen, man vågar sig ut. Många kommer tidigt på morgonen då man tror att färre personer handlar men då kommer alla hit. Lugnast är det mellan elva och två på dagen, säger Hans Löfgren.

Vid Ica Bergvreten började man köra ut matkassar till kunder i riskgruppen i våras.

– Men det sker med beställning på papper eller via mail. Vi kör så länge behovet finns men vi har ingen plattform för tjänsten och kan inte hantera för stora volymer, säger butikschef Magnus Wiklund.

Utkörningen av matkassar ger en personlig kontakt med kunderna som han uppskattar.

– Det är en fast kundkrets vi kör ut till nu, vi ser det som en forma av samhällstjänst, säger Magnus Wiklund.

Under juni månad ökade försäljningen i dagligvaruhandeln med 9,3 procent enligt Dagligvaruindex.

– Vi klagar inte, det har varit en bra sommar för oss trots pandemin, säger Magnus Wiklund.

Enligt Svensk Dagligvaruhandel fortsätter den kraftiga försäljningsutvecklingen över sommaren och beror troligen på att många semestrar på hemmaplan och därmed lagar mer mat hemma.

E-handeln står för den största försäljningsutvecklingen, den ökade med 135,3 procent i juni. Man ser att nya kundgrupper, främst äldre, ändrar sina vanor och börjar handla mat online.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!