Från och med tisdagen trädde nya föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten i kraft. Det handlar om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen med anledning av den pågående coronapandemin.
Reglerna säger att den som driver en servering ska se till att trängsel ska undvikas, både inomhus och utomhus. "Besökare bör kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap", står det i de allmänna råden till lagen.
Sedan 1 juli är det kommunerna som beslutar om förelägganden eller förbud om lagen inte efterlevs. Tidigare låg den beslutsrätten på regionens smittskyddsläkare. Tillsynsansvaret har precis som tidigare kommunerna.
Hittills har ingen restaurang i Enköping tvingats stänga för att ha brutit mot föreskrifterna. Även tidigare gällande föreskrifter handlade till stor del om avstånd.
Alisa Music, enhetschef på Enköpings kommuns miljöavdelning, berättar att livsmedelsinspektörerna har besökt ett 90-tal livsmedelsverksamheter under coronapandemin. Checklistor över vad som gäller har tagits fram på miljöavdelningen under vårens arbete med inspektioner och besök.
– Vi har varit ute i några omgångar och tycker att företagarna i Enköping sköter sig väldigt bra, Alisa Music.
– Vi har också fått hjälp av länsstyrelsen med beslutsmallar om vi ska behöva använda det, säger hon.
På Astas Vedugn berättar Esam Sheikho att han upplever att gästerna tar frågan om att hålla avstånd på allvar.
– De förstår redan hur det är, säger han.
Restaurangen har bland annat särat bord från varandra. I golvet står påminnelsebudskap om att man ska tänka på att hålla avstånd. Där finns även annans skriftlig information.
– Nu kan man även sitta ute och då har det blivit mer plats, säger Esam Sheikho.
På Stattshörnan berättar Tiina Pöllupüü om hur restaurangen har jobbat med avståndsfrågorna.
– Vår lokal är ganska stor från början. Vi har glesat ut våra bord. Och på uteserveringen har vi inte alls lika många bord som vi brukar ha, säger hon.
Stattshörnans nattklubb har varit stängd under hela pandemin. På fredags- och lördagskvällar, då det är mer folk ute på krogen, ser restaurangen till att bara släppa in så många som det finns platser åt. Personal går även runt och påminner gäster om att tänka på coronaetiketten.
Även på Stattshörnan finns anslag samt påminnelsetext på golvet om att hålla avstånd.