Nya Paushuset – så kan det se ut

Nu är förslaget på det nya Paushuset färdigt. "Jätteläckert, precis vad torget behöver", tycker plan- och exploateringsutskottets ordförande Ulrika Ornbrant (C).

Så här kan nya Paushuset komma att se ut, sett från korsningen Kyrkogatan-Torggatan. Skisserna kommer från Kjellander Sjöbergs gestaltningsprogram.

Så här kan nya Paushuset komma att se ut, sett från korsningen Kyrkogatan-Torggatan. Skisserna kommer från Kjellander Sjöbergs gestaltningsprogram.

Foto: Skiss: Kjellander Sjöberg

Enköping2021-10-14 18:00

På torsdagen tog hon och hennes kollegor beslutet att skicka ut förslaget på den nya detaljplanen på så kallat samråd, en period på sex veckor då alla olika instanser har möjlighet att komma med synpunkter. Normalt sett är det ganska strikt med vem som får delta i detta men den här gången vill politikerna att alla Enköpingsbor ska ha chansen.

– Intresset för detta är så stort att vi vill att folk ska engagera sig. Vi kommer att skapa olika möjligheter för att ta in synpunkter, säger Ulrika Ornbrant.

Det är företagen ALM Småa Bostad AB och Andersson Company Fastighetsutveckling Holding AB som äger fastigheten och som jobbat tillsammans med Enköpings kommun sedan 2016 för att ändra detaljplanen så att det blir möjligt att bygga en ny fastighet med kontor, handel och bostäder.

Förslaget man nu presenterar är en, med Enköpingsmått mätt, ovanlig byggnad som sträcker sig över hela kvarteret. Byggnaden är uppdelad i tolv delvolymer med varierande höjder, som trappas av mellan delarna. Enligt förslaget är själva syftet med detta är att få en annan typ av byggnad än dagens monotona tvåvåningsbyggnader. Våningshöjderna varierar mellan 2 och 10. En mindre del av byggnaden är tio våningar hög och denna del är tänkt att markera rutnätsstadens centrala delar vid torget.

Taket ska få ett levande landskap, exempel på sånt som kan vara möjligt där är taktäckta takterrasser, orangerier, växthus, restaurang och pergola som ska kunna användas av boende, anställda och besökare i fastigheten.

Byggnadens bottenvåning ska ha en publik och öppen karaktär som är tänkt att fungera som någon slags mötesplats för Enköpingsborna. De nedre våningsplanen är tänkta att innehålla handelslokaler.

Kontor och bostadsytor planeras på de övre våningsplanen och i källarplanet parkeringsplatser. Av hela ytan i den nya fastigheten ska cirka 40 procent avsättas för handel och restauranger, cirka 20 procent till kontorslokaler och cirka 40 procent till bostäder. 

I planförslaget kan man läsa att syftet med förslaget är att det ska bidra till en attraktiv stadskärna som stärker stadskärnans funktion. Man hoppas också att projektet ska bidra till att stärka Enköpings möjlighet till att kunna bli Årets Stadskärna 2025.

– Vi är otroligt nyfikna på vad folk kommer att tycka, säger Ulrika Ornbrant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!