Upp till sex månader kan det ta för länsstyrelsen att handlägga Skanskas överklagan om bergvärmeborrningen vid nya kommunhuset. Hur det påverkar hela bygget är fortfarande oklart, men försening går inte att utesluta.
– Det är svårt att säga ännu men dröjer det sex månader kan man ju gissa att det kan bli så, säger Helena Everhed, affärsutvecklingschef på Skanska Sverige, som bygger Enköpings nya kommunhus i dotterbolaget Smebab Kungslilja.
Den 9 oktober hade Länsstyrelsen i Uppsala län Skanskas överklagan på sitt bord. Enligt länsjuristen Irina Hedborg Svegrell är myndighetens beräknade handläggningstid cirka två-sex månader.
Det Skanska överklagat är miljö- och byggnadsnämndens beslut om att säga nej till bolagets ansökan om att få borra efter bergvärme inne på Enavallen. Nämnden grundade avslaget på riskerna för att borrningen skulle förorena grundvattentäkten som ligger alldeles i närheten. Fastigheten där kommunhuset byggs ligger inom vattenskyddsområdet och därför gällde ansökan fastigheten intill.
Innan nämnden tog beslutet hade tre remissinstanser också framfört oro kring riskerna för att grundvattnet kan förorenas om det borras tio stycken 400 meter djupa hål i dess närhet.
Skanska förväntar sig att länsstyrelsen i första hand godkänner deras ansökan. Men Helena Everhed säger att bolaget samtidigt, och i väntan på länsstyrelsens beslut, också utreder alla alternativa värmekällor. Vilka alternativen är vill hon dock inte gå in på.
Miljö- och byggnadsnämndens avslagsbeslut kom som en överraskning för Skanska. Helena Everhed säger att det inte fanns någon information om närheten till vattentäkten och eventuella problem som det skulle kunna föra med sig i den hyresvärdsupphandling som kommunen gjorde i februari 2022.
Var det inte ert ansvar att ta reda på det?
– Jag skulle säga att skyldigheten nog var åt båda hållen. Det hade varit bra att få den informationen innan, konstaterar hon.
Även när kommunen och Skanska (Smebab) tecknade ett servitutsavtal för att bolaget ska ha rätt att borra efter bergvärme inne på Enavallen, som är kommunens fastighet, utgick Skanska från att alla tillstånd skulle gå igenom.
– Vi trodde inte att vi skulle få några problem. I vår värld så finns inget "nära utanför vattenskyddsområde", vi menar att en gräns är en gräns. Men nu har ju kommunen gjort en annan tolkning och den får vi förhålla oss till så länge, säger Helena Everhed.