Det är en unik skola som håller på att byggas bredvid nuvarande Westerlundska gymnasiet. Platschefen Magnus Pettersson på Peab tror benhårt att den kommer att utses till Årets skolbygge när den står klar, till sommarlovet 2024. Peab har aldrig tidigare byggt en så stor byggnad med trästomme.
Platschefen lovprisar arkitekturen med dess spännande materialval i form av trä och tegel när han guidar politiker och tjänstemän från Enköpings kommun på byggarbetsplatsen.
– Ni kommer att få en jättesnygg skola, utlovar Magnus Pettersson.
Huvudentrén med ett entrétorg kommer att vetta mot Torggatan. Byggnaden uppförs i tre våningar med två grönskande innergårdar. På taket kommer solpaneler att bidra till skolans elförsörjning.
Gymnasiebygget påbörjades med markarbetena under förra året. I nuläget har två tredjedelar av betongplattan gjutits och delar av stommen har börjat resas.
– Vi beräknar att vi ska vara färdiga med betongarbetena till midsommar. Tak på hela huset ska vi ha till jul, berättar Magnus Pettersson.
Sedan ska skolan vara färdigbyggd i maj 2024. Under sommarlovet som följer efter det ska allt flyttas från nuvarande Westerlundska till nya skolan, som byggs för 1 600 elever och 200 anställda.
– Vi håller tidplanen nästan på dagen, säger Magnus Pettersson.
Ursprungligen var det planerat att bygget skulle genomföras under ett stort väderskydd, men material till skyddet kunde inte frambringas i tid. Peab ger dock kommunen samma garantier avseende kvaliteten, med eller utan väderskydd, enligt platschefen.
I övrigt känner han ingen oro för att stå utan material till skolbygget. Träet till stomme och takstolar är svenskt och har köpts upp. Teglet till fasaden är beställt.
– Vi har till och med köpt upp all plywood som ska vara inne i huset. De hade aldrig sålt så mycket plywood i en affär tidigare, skrattar Magnus Pettersson.
Många jobbar på byggarbetsplatsen. Som mest kommer runt 120-130 personer att befinna sig samtidigt på plats. Totalt kommer cirka 2 000 olika personer att ha gjort något jobb på nya Westerlundska gymnasiet när projektet kan summeras.
Till det som håller på att byggas i nuläget hör ett skyddsrum för 120 personer samt en undercentral, källare, med teknisk utrustning.
Patrik Törnevik, kommunens projektledare, berättar att utformningen av nya gymnasiet är flexibel. Delar kan till exempel byggas om till kontor om det skulle behövas i framtiden.