De senaste rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten säger att man ska undvika trängsel, men det finns inga nya regler om minimalt avstånd eller maximalt antal gäster per bord som det var tidigare under pandemin.
På Restaurant Ice pågår julbordssäsongen för fullt.
– Vi har fått en lite större avbokning, berättar restaurangchef Helen Boman.
På Ice serveras julmaten på gästernas bord, vilket hon tror inger trygghet.
– Vi har ingen buffé i den bemärkelsen att man går och plockar mat där alla andra plockar, utan du får en liten buffé på ditt bord, förklarar Helen Boman.
– Sen har vi det inte så fullt, utan vi tar in max 60 till våra julbord, fortsätter hon.
På Haga Slotts hemsida står det att de flesta sittningarna med julbord är fullbokade. Hotellchef Maria Edström berättar att de har fått en hel del frågor kring bland annat covidpass, vilket inte krävs.
– Nu kom det nya restriktioner, men de är inte jättetydliga för vår bransch. De säger bara att man ska undvika trängsel. En önskan från oss hade kanske varit covidpass och annat, men där är vi inte riktigt ännu, säger hon.
– Vi har inte haft några större avbokningar ännu i varje fall, men vi är mycket väl medvetna om att det kan bli sena avbokningar på våra julbord, berättar hotellchefen.
Handskar, munskydd och handsprit tillhandahålls på Haga. Vid buffén ska en buffévärd se till att det inte blir trängsel.
– Sen är det så att det är mycket eget ansvar, säger Maria Edström.