Nya badet svårövervakat – två drunkningstillbud

Joacim Kåkemyhr, enhetschef för Pepparrotsbadet, understryker vikten av Pepparrotsbadets säkerhetsarbete nu när de har större lokaler och ett högre tryck med besökare efter slopandet av restriktionerna.

Joacim Kåkemyhr, enhetschef vid Pepparrotsbadet, säger att det har lagts extra vikt vid säkerhetsarbetet nu när allt fler människor tar sig till badhuset.

Joacim Kåkemyhr, enhetschef vid Pepparrotsbadet, säger att det har lagts extra vikt vid säkerhetsarbetet nu när allt fler människor tar sig till badhuset.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2021-11-20 12:00

Sedan Pepparrotsbadet öppnade har de haft två drunkningstillbud. För drygt två veckor sedan var det en åttaårig pojke som sjönk till botten vid badhusets Hinderbana. Två från personalen uppfattade dock händelsen snabbt och kunde rädda pojken på plats. 

Det andra drunkningstillbudet skedde i juni. Där var det en pappa som lämnade båda sina icke-simkunniga barn utan uppsikt vid upplevelsedelen. Båda barnen hoppade då i vattnet och höll på att drunkna. En besökande mamma hjälpte det äldre barnet och lämnade över det till personalen. Det andra barnet hade dock sjunkit och låg livlös på botten men kunde räddas av badvakter på plats.

– Vi löste det effektivt och behövde inte utföra någon HLR. Vi sade även till pappan att han måste ta barnet till sjukhus då den fortfarande kunde ha vatten i lungorna. Han gick inte med på det och sade att de skulle bada klart först så vi har därför gjort en orosanmälan mot pappan, säger Joacim Kåkemyhr.

I och med att Pepparrotsbadet är betydligt större än det förra badhuset vid Idrottshuset menar Joacim att säkerhetsarbetet har blivit ännu viktigare – i synnerhet efter att restriktionerna slopades då det har varit många besökare.

– Nu under höstlovet har det varit väldigt mycket folk och vi beräknar även ett högt tryck under jullovet. På det förra stället hade vi en plats där man hade uppsikt över hela simhallen men på Pepparrotsbadet ser det ju annorlunda ut med flera olika delar. Men vi har livräddningsövningar var sjätte vecka med personalen och tydliga rutiner på våra roteringsrundor så vi kan bevaka hela badhuset. 

Innan Pepparrotsbadet anställer någon måste den personen genomgå ett simprov. Där ska de vid tre tillfällen dyka ner och hämta en docka på två eller fyra meters djupt vatten, samt simma 200 meter under två minuter. 

Enligt den nordiska simkunnighetsdefinitionen ska man kunna simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim, för att anses som simkunnig. I en undersökning som YouGov genomförde på begäran av Svensk Simidrott var det endast 14 procent av de som ansåg sig som simkunniga som testat att simma längre än 200 meter sedan sommaren 2020.

Joacim kan koppla den statistiken till vad han har sett på simtesterna.

– Det är många som sökt jobb här som haft svårt med den biten. Det kan vara så att de underskattar det momentet bara för att de "kan simma". Men det handlar inte bara om det utan också hur man agerar i vattnet vid nödsituationer. 

Även Mikael Olausson, områdesansvarig för vattensäkerhet och statistik på Svenska Livräddningssällskapet, menar utifrån deras arbete och undersökningar att det verkar råda missförstånd över vad simkunnighet innebär och att det kan leda till stora konsekvenser. Enligt rapporter som SLS har tagit fram har 91 personer omkommit i drunkningsolyckor i år, vilket är den högsta siffran sedan 2018. Han förklarar att det måste ske mer förebyggande säkerhetsarbete, både på individ- och samhällsnivå.

– Kunskapen börjar bli daterad så detta måste informeras till samhället i ännu större grad. När det kommer till allmänna badplatser måste de ansvarande kommunerna i större utsträckning kartlägga de problem och brister som finns när det kommer till badsäkerhet. Sedan har ju privatpersoner ett ansvar att testa sin simkunnighet och där har det inte varit tillräckligt bra. 

Olyckor senaste fem åren

Drunkningstillbud med dödlig utgång de senaste fem åren:

2021: Sverige: 91 – Uppsala län: ingen uppgift.

2020: Sverige: 77 – Uppsala län: 1

2019: Sverige: 68 – Uppsala län: 0

2018: Sverige: 136 – Uppsala län: 4

2017: Sverige: 75 – Uppsala län: 1

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!